Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

EU machteloos bij ontvoering Italiaanse vissers door generaal Haftar

Thierry Debels - 28-11-2020

In de nacht van 1 september werden twee vissersboten van Mazara del Vallo (Sicilië) – de ‘Antartartide’ en de ‘Medinea’ – geënterd en in beslag genomen in internationale wateren, 35 mijl voor Benghazi door een Libische patrouille van generaal Haftar.

Khalifa Haftar is een Libische krijgsheer die met zijn strijdmacht een groot deel van Libië onder controle heeft. Hij steunt een schaduwregering die gevestigd is in Benghazi.

Het incident leidde tot een parlementaire vraag in het Europees parlement. Josep Borrell gaf gisteren een nietszeggend en vooral nutteloos antwoord. Hij verwees naar de verantwoordelijkheid van Italië in deze zaak.

Borrell Fontelles (La Pobla de Segur, Spanje, 24 april 1947) is een Spaanse politicus en huidig hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid.

Volgens Het Nieuwsblad wordt tussen Italië en Libië een bittere oorlog uitgevochten om de rode diepzeegarnaal. De Italianen gingen in open zee op zoek naar die garnalen. Haftar eist nu een gevangenenruil: de vissers in ruil voor vier voormalige voetballers, veroordeeld voor moord en mensensmokkel. “De vissers zijn het slachtoffer van de wraak van generaal Khalifa Haftar, die de regering in Rome voor schut wil zetten.”

Al meer dan vijftig dagen kamperen familieleden in Rome om de regering onder druk te zetten om hen vrij te krijgen. Meer contact dan een kort telefoontje is er volgens Het Nieuwsblad tot nu niet geweest. Van de EU moeten ze duidelijk ook niet veel verwachten.

Het Nederlandse RD: “Het olierijke Libië is na de val van de dictatuur van Muammar Kaddafi in 2011 tot een chaos vervallen. Stammen, clans en regio’s betwisten de macht en de oliebronnen. Ook de oude rivaliteit tussen het noordoosten (Cyrenaica) en het noordwesten (Tripolitanië) zorgt voor veel onrust. Verkiezingen in 2014 leidden tot twee regeringen, een in het noordoosten en een in het noordwesten.”

“De VN steunen de regering van premier Fayez al-Serraj die zich met moeite staande houdt in de hoofdstad Tripoli met hulp van onder meer Turkije, Qatar en Italië. De belangrijkste partij uit het oosten is ‘maarschalk’ Khalifa Haftar die met zijn Libische Nationale Leger grote delen van het land beheerst. Hij krijgt steun van onder meer Rusland, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Frankrijk. De VN willen een vredesregeling met alle betrokkenen bereiken en eind volgend jaar verkiezingen in het land van bijna zeven miljoen inwoners.”

 
 
Europese unie Visser Rusland Libië Khadaffi

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken