EU maakt zich belachelijk: lidstaten kopen apart vaccins bij Israël, China en Rusland

Dat de EU zich in zijn hemd liet zetten bij de onderhandelingen met de farmaceutische bedrijven was al duidelijk. Dat de vaccinatiecampagne bijzonder traag op gang komt ook. En nu is ook de eenheid waarmee de EU dacht op te treden aan diggelen geslagen.

Orban de stoute

Eerst was er al Hongarije, dat sowieso niet de braafste leerling van de klas is. De regering Orban zit wel vaker op ramkoers met de EU.
In dit geval was het Zoltan Kovacs, de Staatssecretaris voor Internationale Relaties, die zei: “Het is ondertussen duidelijk dat de strategie van de EU, vergeleken met bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Israël of zelfs de VS, compleet gefaald heeft”. En je kan hem daar bezwaarlijk ongelijk in geven.

Hongarije aanvaardde als eerste lidstaat het Chinese Sinopharm-vaccin, en nam het sinds enkele dagen ook in gebruik. Dit vaccin is (voorlopig) niet goedgekeurd door het EMA (Europese geneesmiddelenagentschap), maar dat kon Victor Orban niet deren. Integendeel, hij zag er wel een leuke kans in voor een persmomentje. Hij postte op Facebook een foto van zichzelf, terwijl hij het vaccin toegediend kreeg.

En ook bij de goedkeuring en implementatie van het Russische Sputnik-vaccin was Hongarije eerst in Europa. Maar daarmee staat het niet langer alleen.
Slovakije keurde ondertussen immers ook het Russische vaccin goed, en Tsjechië staat op het punt hetzelfde te doen. De beide regeringen moeten enkel nog toestemming krijgen van hun nationale regulator. 

Barsten worden groter

Putin heeft in ieder geval al ingestemd met leveringen voor beide landen, en leunt voor de rest achterover in zijn zetel. Hij wacht rustig af terwijl de Oost-Europese landen één voor één komen aankloppen.
Soms moet je in de internationale politiek niets ondernemen om een concurrent zichzelf te gronde te zien richten.

Nu, dat er een soort culturele en politieke scheiding tussen West- en Oost-Europa ligt is geen nieuws. En dat die landen dan ook snel gaan aankloppen bij nonkel Vladimir is evenmin verrassend.
Echt pijnlijk wordt het voor de EU echter wanneer ook West-Europese landen hun kar beginnen te keren.
Zo heeft bijvoorbeeld Oostenrijks kanselier Sebastian Kurz toch al even naar Putin gebeld. Oostenrijk houdt nog wel een slag om de arm, door te zeggen dat ze de richtlijnen van het EMA gaan volgen, maar ondertussen is er in het Kremlin toch al sprake van Sputnik-leveringen, en zelfs gezamenlijke productie.

Denemarken en Oostenrijk kondigden ook aan dat zij gaan samenwerken met Israël voor de vaccinproductie. En ook de ontwikkeling van vaccins voor nieuwe varianten gaan ze gezamenlijk aanpakken.
Op zich slim, aangezien Israël wereldwijd het schoolvoorbeeld van de vaccinatiecampagne is, maar erg vernederend voor Ursula Von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie.
Die moest begin deze week trouwens gewoon toegeven dat het einde van de miserie nog niet in zicht is: “Het probleem zal langzaam maar zeker evolueren van te weinig vaccins, naar ervoor zorgen dat de vaccins vlot bij de mensen terechtkomen”. Dat klinkt hoopvol, Ursula.

Domino of zo

Op dit moment wordt er in de EU per dag gemiddeld 0.19 vaccin per 100 inwoners toegediend. Als je dat vergelijkt met de 1.1 in Israël, de 0.58 in het Verenigd Koninkrijk, en de 0.54 in de VS, is dat als ‘machtige economische unie’ ronduit beschamend.
Hongarije, dat zoals we al zeiden zijn eigen koers vaart, zit momenteel aan 0.46. 

Alles wat hierboven beschreven werd gebeurde in de laatste paar dagen, dus het is duidelijk dat de dominosteentjes stilaan aan het vallen zijn. En zo wordt het nog maar eens pijnlijk duidelijk: de EU zou een baken van vertrouwen kunnen zijn, maar toont zich keer op keer een bureaucratische machine die te log is voor een snel veranderende wereld.

En wij maar lachen met die Brexiteers…

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More