EU geeft komende jaren 750 miljard euro uit als reactie op coronacrisis

De Europese Rekenkamer heeft het activiteitenverslag over 2020 gepubliceerd.

2020 was uiteraard een jaar als geen ander en werd gekenmerkt door bijzonder moeilijke en soms destabiliserende momenten. Maar deze momenten bleken nooit helemaal onoverkomelijk te zijn. De Europese Rekenkamer (ERK) was volgens Klaus-Heiner Lehne, de voorzitter van de ERK, “zeer goed berekend op alle uitdagingen”, zoals blijkt uit haar activiteitenverslag.

De uitbraak van de COVID-19-crisis begin 2020 belette de ERK niet om de prestaties en regelmatigheid van EU-maatregelen te controleren. De bedrijfscontinuïteit werd het hele jaar door gehandhaafd. De ERK bleef de EU-burgers en -beleidsmakers voorzien van onafhankelijke beoordelingen van belangrijke kwesties, waarbij werd aangegeven wat wel, en wat juist niet goed had gewerkt.

“Ook voor ons als EU-auditors is er een tijd ‘voor’ en een tijd ‘na’ de COVID-19-crisis. In 2020 zijn we anders gaan werken. 2020 is ook een keerpunt geweest in de EU-financiën: de komende zeven jaar zal de EU 1,8 biljoen euro kunnen uitgeven, waarvan 750 miljard euro rechtstreeks in reactie op de COVID-19-crisis zal worden besteed. Ons worden grote, nieuwe verantwoordelijkheden toevertrouwd”, aldus Lehne. “U kunt erop vertrouwen dat wij alles in het werk zullen stellen om onze rol als onafhankelijke externe auditor van de EU te blijven vervullen en zo de belangen van de Europese belastingbetalers te beschermen.”


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More