Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

“Er zwemt een reusachtige, echte prehistorische haai rond in de oceaan” (foto’s)

Stefan Lambrechts - 08-08-2018

In de nieuwe film ‘The Meg’ wordt er jacht gemaakt op een ruim 30 meter lange megaladonhaai, een bloeddorstig beest waarvan men dacht dat het 3 miljoen jaar geleden al was uitgestorven. Maar er zijn er die beweren dat het beest ook écht nog bestaat.

De megalodon was ooit de koning van de prehistorische oceanen. Hij was zo’n drie keer langer en zestig keer zwaarder dan de grootste witte haai die ooit gespot werd, wat ook al een serieus beest is.

Dat bracht Steve Alten in de jaren negentig op het idee om een boek te schrijven over zo’n megalodon, die plots weer opduikt en strandgangers aan de lopende band opslokt. Nu werd het verhaal ook verfilmd: The Meg is weldra te zien op het grote scherm.

Maar… er zijn heel wat mensen die beweren dat de megalodon nog gewoon rondzwemt in onze oceanen. Op het internet verschenen al diverse filmpjes van wat het beest moet voorstellen. Een clip waarin er op de bodem van de Marianentrog een ernorme haai te zien is die wel heel erg op het prehistorisch dier lijkt, werd al miljoenen keren bekeken. Het ultieme bewijs dat het prehistorisch dier nog leeft volgens velen.

Ook op Google Earth is een waterdier terug te vinden dat heel wat overeenkomsten vertoont en gigantisch is.

Een coelacanth

Er wordt aangenomen dat de megalodon zo’n drie miljoen jaar geleden is uitgestorven. Het is echter niet de eerste keer dat vissen waarvan we dachten dat die er al lang niet meer zijn, toch weer opduiken. Neem nu de ietwat eigenaardige coelacanth. Daarvan geloofden wetenschappers dat het beest al zo’n 65 miljoen jaar geleden uitstierf, tot er onlangs meerdere exemplaren in de diepste wateren nabij Afrika werden gespot.

De eerste keer dat er gewag werd gemaakt van de bloeddorstige megalodon, was in 1918. Toen zou er een monster van zo’n 35 meter lang de wateren in de haven van St Stephens geteisterd hebben. Britse zeelui durfden wekenlang niet meer het ruime sop bevaren.

In 1976 was het prijs aan de kust van Hawaii. Een gigantische, niet geïdentificeerde haai – in de pers de grote mondhaai genoemd, aanzag het anker van een schip als snoepje. Het beest stikte er echter in.

Volgens Emma Bernhard, een deskundige inzake prehistorische waterdieren, is er echter geen bewijs dat de megalodon nog zou bestaan. Integendeel: “Het was een enorme haai met reusachtige tanden. Om in leven te blijven, moet die heel veel eten. Hij zou zich voeden met walvissen en andere grote diersoorten. Maar er zijn nooit meldingen geweest van walvissen die zouden aangevallen zijn door een roofvis, groot genoeg om een megalodon te zijn.”

“De megalodon leefde in tropische wateren. Hij moet zo’n drie miljoen jaar geleden uitgestorven zijn, toen de aarde afkoelde en het water van de oceanen kouder werd.”

Megalodon Prehistorie The meg

Reacties

Resterende karakters 500

Lees meer

Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken