Er zit meer in een injectieflacon van Pfizer dan je denkt

De informatie circuleert al een tijdje op wetenschappelijke fora: een flacon met het vaccin Comirnaty van BioNTech/Pfizer bevat geen 5 dosissen, maar kan probleemloos materiaal voor 6 vaccinaties voorzien.

De werkzame stof in dit middel is het mRNA-vaccin tegen COVID-19. Na verdunning bevat de injectieflacon volgens de bijsluiter 5 doses van 0,3 ml met elk 30 microgram mRNA. Comirnaty wordt na verdunning toegediend als een injectie van 0,3 ml in een spier van de bovenarm.

Apothekers zagen de merkwaardige informatie al in de bijsluiter: na verdunning bevat de injectieflacon 2,25 ml, overeenkomend met 5 doses van 0,3 ml. Maar 5 keer 0,3 ml is slechts 1,5 ml. Er is dus nog substantie over voor een zesde injectie zoals in Canada en elders beweerd wordt.

Dat een flacon tot 6 vaccinaties kan voorzien, is belangrijke informatie aangezien op die manier probleemloos 20 % meer mensen op een – volgens EMA – veilige en snelle manier gevaccineerd kunnen worden.

Volgens medische specialisten is het nochtans niet zo eenvoudig om uit die flacon 6 dosissen te halen. Het heeft onder meer te maken met het gebruikte spuitje en de juiste techniek. Volgens berichten op het internet zou BioNTech in gesprek zijn met EMA over dit onderwerp.

Indien de informatie correct is en bevestigd zou worden door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA), dan kunnen we sneller en zonder extra kosten 20 procent van de bevolking bijkomend vaccineren waardoor de coronacrisis sneller bedwongen zal worden. 


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More