Er woedt een guerrillaoorlog tussen VTM en VRT

De Pauw heeft de pax media gedynamiteerd.

In 1989 werd Vlaanderen opgesplitst in twee: VTM-kijkers en BRT-kijkers. Intellectueel Vlaanderen keek neer op het plebs dat keek naar de commerciële zender. ‘Ne VTM’er’ werd in de ‘hogere kringen’ zelfs een scheldwoord. Om de gemoederen te bedaren – voornamelijk om de zakelijke belangen veilig te stellen – verzon men de pax media. Ongeschreven wetten die het verkeer in medialand regelden. VTM en VRT (toen BRT) spraken af om mekaar gerust te laten.

Maar de spanning tussen de openbare omroep en zijn commerciële concurrent DPG Media, het moederbedrijf boven VTM, loopt de voorbije maanden langzaam op. Daar zit de zaak De Pauw voor veel tussen, maar ook het al dan niet gebruiken van het mondmasker heeft heethoofden wakker gemaakt. We tikten voor de sport de naam ‘De Pauw’ in op de zoekmachine van VRT NWS en het laatste artikel dat er verscheen, dateert van 31 januari. Het ging over dichteres Delphine Lecompte die reageerde na haar beruchte column waarmee ze Bart De Pauw een hart onder de riem had gestoken. In tussentijd is er de beruchte Telefacts uitzending gepasseerd en de hele mediacampagne die daarmee gepaard ging. Geen woord over terug te vinden.

De enige reactie van de Reyerslaan, kwam van sportjournalist Aster Nzeyimana die zijn vrouw Lize Feryn verdedigde en Telefacts beschuldigde van sensatiezucht. Het is ongewoon dat een schermgezicht kritiek uit op de andere zender, maar het is nog ongewoner dat die kritiek mag blijven staan. Ook Phara De Aguirre liet van zich horen: “Telefacts over de zaak De Pauw. En dan nu reclame. Met Ella June Henrard. Smakeloos, VTM”, tweette ze. Ook die oprisping bleef gewoon staan. De verontwaardiging achter de muren van het VRT gebouw is groot.

Maar het is niet het enige ongenoegen. VTM en VRT leefden voorheen in goede verstandhouding als het over coronamaatregelen ging en de gevolgen daarvan. Ze beslisten om tijdens de eerste lockdown de dagelijkse soaps ‘Thuis’ en ‘Familie’ op hetzelfde moment te stoppen. Kwestie van elkaar voor negatieve reacties te behoeden. Maar die verstandhouding heeft opgehouden te bestaan met het mondmaskerconflict. Je weet wel, in het ‘VTM Nieuws’ dragen ze mondmaskers als er gasten zijn, bij de VRT niet. Vijf minuten voor ‘VTM Nieuws’ op antenne ging kreeg de VRT-nieuwsdienst te horen dat ze bij VTM voortaan de mondmaskers boven halen. Het gevolg? Een hoop kritiek op de VRT die het vertikt om het goede voorbeeld te geven. Voor buitenstaanders lijkt dat een niemendalletje, voor de zenders heeft een klimaat van wantrouwen gecreëerd.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More