Enorme paradox in de coronacijfers

Besmettingen stijgen, ziekenhuisopnames en overlijdens dalen.

Zullen we een voorspelling doen? Als straks het aantal ziekenhuisopnames stabiliseert, worden bij het volgende Overlegcomité de maatregelen verstrengd.

Er is al een tijdje een enorm verschil tussen het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens. Toch zit er een logica in de cijfers. Momenteel worden dagelijks zo’n 42.900 coronatests afgenomen, een stijging met liefst 69 procent. Het gemiddeld aantal vastgestelde besmettingen – voor de periode tussen 3 en 9 januari – is met (slechts) 30 procent gestegen. De positiviteitsratio – het aandeel van de coronatests dat een positief resultaat oplevert – ligt dan ook nog lager, op 5,4 procent tegenover 6,1 procent de week voordien. De trend van de nieuwe ziekenhuisopnames is nog steeds dalend. Dagelijks werden in de periode van 6 tot en met 12 januari gemiddeld nog 124,4 patiënten opgenomen, een daling met 6 procent tegenover de zeven dagen daarvoor. En ook het aantal nieuwe overlijdens per dag neemt verder af: in de periode van 3 tot en met 9 januari stierven in België dagelijks gemiddeld 50,7 mensen door het virus, 25,1 procent minder dan in de week daarvoor.

We vangen langs alle kanten apocalyptische signalen op. Volgende week vrijdag, 22 januari, komt het Overlegcomité opnieuw samen om de situatie te evalueren. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden – die stiekem ministeriële besluiten in het Staatsblad publiceert – heeft al laten weten dat het niet uit te sluiten valt dat tussentijdse bijsturingen mogelijk zijn.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More