Enkel vaccinatie onvoldoende om coronaspook weg te houden

De overheden wereldwijd zetten alles in op massale vaccinatieprogramma’s. Volgens een aantal wetenschappers is dat evenwel onvoldoende om pieken van corona te voorkomen.

Een combinatie van robuuste vaccinatieprogramma’s én strikte regels voor fysieke afstand kunnen volgens hen terugkerende pieken van COVID-19 voorkomen. Dat staat in een studie verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Human Behaviour.

Het onderzoek maakt gebruik van geanonimiseerde geolocatiegegevens van mobiele telefoons met epidemiologische gegevens en data over coronavirusgevallen uit China om de mogelijke impact van vaccinatie en fysieke afstand op de virusoverdracht te modelleren. De wetenschappers voorspelden het effect van verschillende combinaties van interventies op steden met een lage, gemiddelde en hoge dichtheid in het land.

Het team voorspelt dat in de meeste steden vaccinatieprogramma’s gecombineerd met fysieke afstand voldoende zullen zijn om de heropflakkering van het virus tegen te gaan zonder de mobiliteit van de bevolking sterk te beperken. Inperking in deze studie werd gedefinieerd als het handhaven van een lage transmissiesnelheid, of ‘R’ onder één.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More