En toen was vrijmetselaar Fred Erdman (33-21) advocaat van prins Laurent

Fred Erdman werd in 1933 geboren als zoon van een Pools-joodse migrant die eerst als metaalarbeider in Seraing en later in de diamantsector in Antwerpen werkte.

Op 9-jarige leeftijd moest Fred onderduiken om aan de scherpe controles van de nazi’s te kunnen ontsnappen. Mede door zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij een overtuigd antifascist en logebroeder.

Erdman kende een vruchtbare loopbaan in de advocatuur en zetelde in allerhande culturele instellingen. Van de politieke functies die hij uitoefende, onthouden we die van gemeenteraadslid van de stad Antwerpen (‘84-‘88), SP-fractievoorzitter in de Senaat (‘92-’99) en SP-voorzitter. Van 1999 tot 2003 werkte hij in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

In 2007 duikt Erdman op als advocaat van prins Laurent in het marineschandaal. “Natuurlijk wist Laurent niks van die zwendel,” verklaart zijn ex-lesgever en jarenlange paleisinsider Rudy Bogaerts, die eerder in zijn blad Père Ubu vrij eenzaam de verdediging van zijn oud-pupil op zich nam. “Ik durf zelfs te betwijfelen of Laurent zich in die tijd wat kon voorstellen bij wat het woord ‘factuur’ betekende.” Anders gesteld: Laurent is te dom om te sjoemelen en werd misbruikt door Vaessen & Co.

Rudy Bogaerts nog in Humo: “Het gaat allemaal terug op de relatie tussen Laurent en zijn vader. Vertroebeld is daarvoor allang niet meer het goede woord. Er is geen relatie meer, er is zelfs geen bereidheid tot praten. Opeens duikt daar nu Fred Erdman op: als advocaat van Laurent. Erdman, een vooraanstaand vrijmetselaar. Als je het dogmatische hokjesdenken in Laken een beetje kent, dan weet je: dit is een kleine aardbeving. Zoiets was enkele jaren geleden ondenkbaar: een logebroeder als advocaat van de prins!”

De media hebben de aanstelling van Erdman nooit kunnen kaderen, maar de verklaring is eenvoudig en dubbel. Laurent zet met de keuze van Erdman het katholieke paleis onder aanvoering van onderkoning Van Ypersele een hak en tegelijk proberen de vrijmetselaars prins Laurent in te kapselen. Het eerste lukt, het tweede niet aangezien Laurent een echte katholiek is die gelooft in de kracht van de vergiffenis. Vandaag meer dan ooit.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More