‘En man som heter Ove’: een inktzwarte komedie

Een man die Ove heet.

114 minuten lang probeert ene Ove zelfmoord te plegen, de andere twee minuten is hij namelijk bezig om zijn auto te vergelijken met die van de buurman. Dat Scandinaviërs goed zijn in thrillers en politieseries en makkelijke meubels maken, dat wisten we al. Maar de laatste jaren komen er ook een paar erg sterke zwarte komedies uit de streek gerold.

Ove’s vrouw is overleden. Ze was alles voor hem. De nogal wereldvreemde man had zijn Sonja nodig om hem toegang tot de wereld te geven. Het duurt dan ook niet lang voordat Ove besluit zijn vrouw te volgen, hij wil ook dood. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan, want Ove houdt nogal vast aan een aantal principes. Zo mogen er absoluut geen auto’s door de afgesloten wijk rijden en katten op zijn erf maken geen schijn van kans. Ove doet een koord rond zijn nek en gaat op een stoel staan. Hij stapt er net vanaf wanneer er een auto probeert te parkeren op het erf tegenover hem. Onhandig klimt hij terug op de stoel om die lastige mensen eens toe te schreeuwen. Het blijken nieuwe buren waarvan de vrouw een Arabische is, voor Ove een ongelooflijke bron van problemen.

NPO 2 / 16 april, om 00:15 – 02:00 : ‘En man som heter Ove’

 

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More