EMA onzeker over 2 componenten Pfizer-vaccin

Maandag start de vaccinatie met het mRNA-vaccin Comirnaty van Pfizer/BioNTech. 

De werkzame stof is uiteraard dat mRNA. De andere stoffen in dit vaccin zijn: 1,2-distearoyl-sn-glycero-3-fosfocholine (DSPC), cholesterol, kaliumchloride, kaliumdiwaterstoffosfaat, natriumchloride, dinatriumfosfaatdihydraat, sucrose en water (voor injectie).

In een recent rapport van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA is enige bezorgdheid over 2 andere nieuwe stoffen van dat vaccin: ALC-0315 en ALC-0159 of respectievelijk ((4-hydroxybutyl)azaandiyl)bis(hexaan-6,1-diyl)bis(2-hexyldecanoaat) en − 2-[(polyethyleenglycol)-2000]-N,N-ditetradecylacetamid.

EMA: “Dit vaccin bevat 2 nieuwe componenten ALC-0315 en ALC-0159 waarover er nauwelijks informatie bestaat.” Onzekerheid bestaat volgens het rapport van EMA over de lange halveringstijd (20 tot 30 dagen) van ALC-0315. Volgens EMA duurt het zelfs 4 tot 5 maanden vooraleer ALC-0315 voor 95 % verdwenen is. ALC-0315 en ALC-0159 zijn bovendien nieuwe ingrediënten die “niet eerder werden gebruikt in een substantie in de EU” volgens EMA. 

ALC-0315 en ALC-0159 zijn zogeheten lipide nanopartikels (vetbolletjes) en vormen een laag rond het RNA. Die laag errond is nodig omdat RNA een erg onstabiele molecule is die begint af te breken zodra die in contact komt met stoffen in bloed en cellen. De mix van lipiden moet volgens experts sterk genoeg zijn om het RNA buiten het lichaam te bewaren, in ons lichaam ongeschonden tot in de cel te krijgen en tegelijk voldoende oplosbaar om het RNA vrij te geven zodat de eitwitproductie kan beginnen.

Ook in Nederland was er onlangs een document waarin gesteld wordt dat het feit dat gebruik gemaakt wordt van een technologie waarmee nog geen geregistreerde vaccins gemaakt zijn, “een risico is”. Daar wordt eerder verwezen naar de nieuwe mRNA-technologie van BioNTech en Moderna en niet zozeer de lipiden.Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More