EMA geeft eindelijk verband tussen coronavaccin AstraZeneca en tromboses toe

Wat wetenschappers al weken wisten, is nu ook rijkelijk laat toegegeven door het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA. Er bestaat inderdaad een causaal of oorzakelijk verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de (gelukkig vrij zeldzame) combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) die enkele tientallen personen (vooral vrouwen) na vaccinatie hebben opgelopen.

Dat zegt Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dinsdag in Italiaanse media. Maar, zo voegt hij er meteen aan toe, de voordelen van het vaccin zijn nog altijd groter dan de risico’s.

“Er is een verband met het vaccin. Maar wat deze reactie veroorzaakt, dat weten we nog niet”, zegt Cavaleri. Het is nog niet duidelijk of het aan het vaccin van AstraZeneca zelf ligt, of aan het soort vaccin, maar volgens Cavaleri blijft het zo dat de zeldzame combinatie van klachten “onder jonge gevaccineerden vaker voorkomt dan we zouden verwachten. Dat moeten we zeggen.”

Belga: “Een van de wetenschappelijke comités van het EMA, het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) vergadert deze week over het vaccin van AstraZeneca. Mogelijk komt het comité morgen/woensdag met een oordeel. Tot nu toe zei het EMA dat een verband niet was aangetoond, maar ook nog niet kon worden uitgesloten. In ons land komen de verschillende ministers van Volksgezondheid woensdagochtend samen en ook zij zullen zich over de verdere vaccinatie met AstraZeneca buigen.”

Enkele tientallen mensen in Europa hebben na toediening van het vaccin van AstraZeneca last gekregen van de combinatie van trombose en trombocytopenie. In Nederland zijn vijf meldingen bekend. Bij drie van hen kwamen de bloedpropjes bij de longen terecht. Een vrouw is aan zo’n embolie overleden. Een andere vrouw kreeg ook een hersenbloeding. Die klachten ontstonden ongeveer een week na vaccinatie met AstraZeneca. Vanwege de potentiële bijwerkingen besloot de Nederlandse overheid om het vaccin voorlopig alleen nog toe te dienen aan mensen van 60 jaar en ouder. Bij hen zou de kans op die klachten veel kleiner zijn. De Nederlandse ‘prikpauze’ geldt in elk geval tot en met woensdag.

Ook in Duitsland en Slovenië wordt AstraZeneca volgens Belga alleen nog aan 60-plussers toegediend.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More