Elk jaar minder vrijwillige uitgeprocedeerde terugkeerders

In 2020 keerden 1.847 personen vrijwillig terug naar hun land van herkomst. Bijna alle migranten – zowel (ex-)verzoekers om internationale bescherming als migranten zonder wettig verblijf – die willen terugkeren, komen in aanmerking voor het vrijwilligeterugkeerprogramma. Fedasil is in België de bevoegde instantie voor vrijwillige terugkeer. De praktische organisatie van de terugreis naar het land van herkomst wordt beheerd door IOM (Internationale Organisatie voor Migratie).

Opvallend is dat het aantal vrijwillige terugkeerders sinds 2012 een sterk dalende tendens kent. Toen keerden 5.656 personen vrijwillig terug. Dat aantal nam bijna elk jaar af tot dat laagtepunt van 1.847 personen in 2020. Dat dieptepunt is dus niet enkel te wijten aan de coronacrisis, maar is een bevestiging van die jarenlange neerwaartse trend.

Deze terugkeerders gingen naar hun thuisland met het vliegtuig. De busreizen naar de Balkan, georganiseerd door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), zijn niet in deze cijfers opgenomen.Volgens DVZ zijn er bijna 300 personen op die manier teruggekeerd.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More