Elektrische wagens rijden onze wegen helemaal naar de knoppen

En ze blijken ook nog eens voor flink wat meer fijnstof te zorgen dan auto’s met een verbrandingsmotor. Betaal je straks voor een EV meer belastingen dan voor een dikke diesel?

Bij de Technische Universiteit van Delft hebben deskundigen zich aan een onderzoek gewaagd. Het grote nadeel van elektrische auto’s vandaag is, dat ze een loodzwaar batterijpakket meezeulen. Door dat hoge gewicht gebruiken ze relatief veel elektriciteit, waardoor de actieradius flink wordt ingekort.

Maar volgens de onderzoekers geeft dit ook nog bijkomstige ongemakken. Zij hebben immers ontdekt dat dit ook de toplaag van het asfalt sneller doet slijten.

En dan is er nog iets. Fijnstof. De uitlaatemissies voor elektrische auto’s zijn uiteraard nul, maar ‘dankzij’ hun hoger gewicht verslijten ze niet alleen het wegdek sneller, maar ook de eigen remmen en banden. Als je dat bij elkaar optelt, blijkt een elektrische auto amper minder fijnstof te produceren dan een recente benzine- of dieselauto.

In Noorwegen hadden ze eerder al een soortgelijk onderzoek gevoerd. Daar zijn ze nu aan het overwegen een speciale wegenbelasting voor elektrische wagens in te voeren.

Ook in ons land zijn EV’s vrijgesteld van wegenbelasting en belasting op inverkeersstelling, maar het staat in de sterren geschreven dat daar verandering in zal komen. Over enkele jaren zal de verkoop van auto’s met verbrandingsmotor allicht niet meer toegelaten zijn. Thans haalt de staat zo’n 20 miljard per jaar op aan belastingen op voertuigen, en die centjes zullen dan van elders moeten komen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More