“Elektrische auto’s zijn slechter voor het milieu dan diesels”

Tot die conclusie kwamen enkele knappe bollen die een onderzoek deden voor de universiteit van Keulen, onder leiding van fysicaprofessor Christoph Buchal.

Elektrische auto’s zitten vol accu’s. Die accu’s groeien niet aan de bomen, maar worden vervaardigd van best zeldzame grondstoffen. Het winnen van die grondstoffen gebeurt niet op een al te milieuvriendelijke manier: dat wisten we al.

Onderzoekers aan de universiteit van Keulen wilden weten wat nu precies de impact op het milieu is van een elektrische auto. Zij ontleedden voor hun studie een Tesla Model 3: momenteel misschien wel de meest efficiënte EV die er momenteel op de markt is.

Ze calculeerden dat bij de productie van het batterijenpakket van de Model 3 ongeveer 15 ton CO2 uitgestoten wordt. De geleerden hielden er in hun studie rekening mee dat de accu zo’n tien jaar meegaat, en er 15.000 kilometer per jaar gereden wordt. In dat geval is de batterij goed voor een uitstoot van 98 gram CO2 per kilometer.

Maar de elektriciteit moet natuurlijk ook nog aangemaakt worden. Als er rekening gehouden wordt met hoe de elektriciteit in Duitsland geproduceerd wordt, ligt de uitstoot per kilometer tussen de 156 en 181 CO2 per kilometer.

“Dat is 11 tot 28 procent meer dan een moderne dieselauto met vergelijkbare afmetingen”, klinkt de conclusie.

De onderzoekers zijn van mening dat overheden maar eens moeten stoppen om elektrische auto’s op een voetstuk te plaatsen. “Die doen alsof elektrische auto’s brandschoon zijn, maar ze houden er geen rekening mee dat die stroom eerst opgewekt moet worden. Om dan nog maar te zwijgen over de fabricage van de batterijen.”

Volgens hen is de EV dan ook niet de oplossing voor een groenere planeet. “Hoe meer elektrische auto’s, hoe slechter voor het milieu. We zouden beter overschakelen naar aardgas. De CO2-uitstoot van aardgas ligt ongeveer dertig procent lager dan die van diesel.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More