Elektriciteitsfactuur van 1,5 miljoen euro verraadt Albanese drugskwekers

Vorige maand hebben de Spaanse Nationale Politie (Policia Nacional), samen met de Nederlandse Politie en de Belgische Federale Politie en Europol een Albanees misdaadnetwerk kunnen oprollen. De informatie werd deze week bekendgemaakt door Europol.

Er werden meer dan 34.000 marihuanaplanten in beslag genomen en 17 personen gearresteerd in een reeks van gecoördineerde invallen in de drie landen (Spanje, Nederland en België).

Het georganiseerde misdaadnetwerk, dat voornamelijk bestaat uit Albanezen, had 5 gebouwen in rustige gebieden in de buitenwijken van Barcelona uitgerust voor de grootschalige productie van marihuana (3 tot 4 oogsten per jaar). De elektriciteit die werd gebruikt om die illegale binnenplantages van stroom te voorzien, wordt door Europol geschat op meer dan anderhalf miljoen euro. Eenmaal geoogst, werd de marihuana naar Nederland gestuurd, verstopt in vrachtwagens. De criminelen gebruikten uiteraard veel gecodeerde communicatiemiddelen.

Ook 4 personen in Nederland en 1 in België werden gearresteerd. De Albanezen gebruikten valse identiteitsbewijzen en waren in het bezit van een geladen pistool.

Europol heeft de zaak ondersteund vanaf het begin in december 2019 tot de arrestatie vorige maand, door de uitwisseling van informatie tussen alle betrokken landen te vergemakkelijken en door inlichtingen te ontwikkelen om de belangrijkste doelen te identificeren.

Op de actiedag werd ter plaatse in Barcelona een Europol-officier ingezet om de Spaanse autoriteiten te helpen bij het analyseren van de gegevens terwijl deze werden verzameld. Europol had ook een virtuele commandopost geactiveerd om de operationele informatie-uitwisseling te versnellen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More