El Kaouakibi riskeert 15 jaar cel

Tot 2024 geniet El Kaouakibi van haar parlementaire onschendbaarheid.

Na de schijnvertoning van Vandelanotte die de boekhouding van het wit konijn (niet erg nauwkeurig) had nagekeken en kwam verkondigen dat El Kaouakibi enkel wat slordigheidjes kon worden verweten, werd het heel stil. De oplossing van Vandelanotte om een paar centjes terug te storten, is – achteraf bekeken – belachelijk te noemen. Al dienen we nog altijd in de voorwaardelijke wijs te spreken. Het moet nog wel allemaal – voor een rechter – bewezen worden.

El Kaouakibi hanteert die twijfel als verdediging en zwijgt. Reden genoeg voor Open Vld om afstand van haar te nemen. De imagoschade voor de partij – en voor Bart Somers in het bijzonder – is enorm. Sterker nog, de hele politiek heeft een oplawaai gekregen. Het beeld van de politieke sjoemelaar is voor Jan met de pet nog maar eens bevestigd. De allochtone gemeenschap is beschadigd. El Kaouakibi zal de geschiedenis ingaan aan als een leugenaar.

Sihame El Kaouakibi heeft derdenverzet aangetekend tegen het aanstellen van Annemie Moens als voorlopige bewindvoerder bij Let’s Go Urban. Maar dat bewindvoerderschap loopt binnenkort af, en Moens heeft al een vernietigend rapport naar buiten gebracht. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) is een eigen onderzoek gestart, de Stad Antwerpen zit achter haar veren, de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken en de Vlaamse overheid wil weten wat er met haar subsidies is gebeurd. Het zal dus nog een tijdje duren, vooraleer een en ander duidelijk is.

Wat ligt er op de gerechtelijke plank? Fraude, valsheid in geschrifte en/of misbruik van vertrouwen. Facturen vervalsen staat gelijk aan valsheid in geschrifte. Daarvoor riskeert ze een straf die, of symbolisch, of enorm streng kan zijn: tot 15 jaar cel, plus een enorme geldboete. Voor het gebruik van sociale subsidies voor privédoeleinden, wat onder het misbruik van vertrouwen valt, zou El Kaouakibi tot vijf jaar celstraf riskeren en een boete tot 500 euro. In ieder geval mag El Kaoukini rekening houden met een verbeurdverklaring van alles wat ze in haar gretigheid aankocht, want alle gedupeerden willen hun geld te terug.

Ironische genoeg kan ze blijven rekenen op haar 6.000 euro als onafhankelijke parlementslid. Tot 2024 blijft ook haar parlementaire onschendbaarheid gelden, tenzij de rechter haar straks voor het gerecht sleept. Dan moeten de collega’s van het parlement beslissen of haar onschendbaarheid wordt opgeheven.

Onschendbaar of niet, ongeschonden zal ze dit avontuur niet verlaten.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More