Einde van de Castro-dictatuur in Cuba

Het startschot van een nieuwe revolutie?

Vrijdag begint op Cuba het congres van de regerende Communistische Partij. Tijdens de belangrijke partijbijeenkomst – die tot maandag duurt – zal naar verwachting Raúl Castro zijn functie als partijleider neerleggen. Cuba is al sinds 1959 in handen van de Communistische Partij, geleid door de broers Castro. Fidel en Raúl kwamen aan de macht toen ze met een groep revolutionairen – onder wie ook Che Guevara – de Cubaanse regering wisten af te zetten. Sindsdien is Cuba communistisch.

Er is al zestig jaar lang maar één partij, geen vrije pers en geen vrijheid meningsuiting. Wie anders denkt, wordt aan de kant gezet en krijgt geen kans om het te maken. Zestig jaar dictatuur heeft een litteken van argwaan en leugens achtergelaten. Cubanen ‘over’leven in erbarmelijke omstandigheden, iedereen wantrouwt iedereen.

Fidel was tot 2008 president, zijn jongere broer Raúl de tien jaar daarna. Met het aftreden van Raúl als partijleider is er voor het eerst sinds 1959 geen Castro meer formeel aan de macht in Cuba. De 89-jarige Raúl Castro geeft naar alle waarschijnlijkheid het stokje van partijleider door aan de huidige president, Míguel Diaz-Canel.  

Of er met zijn aftreden veel zal veranderen, is twijfelachtig. Het regime heeft er geen belang bij om veel te veranderen, en is vooral bezig met overleven in termen van macht.

Toch is er diep in de buik van de samenleving wel veel veranderd. De Cubanen hebben in steeds grotere mate toegang tot het internet, en weten dus steeds meer over de werkelijke situatie van het land. Via social media kunnen ze laten zien wat er zich in Cuba afspeelt en voelen zich aangemoedigd door het feit dat de wereld meekijkt.

Het verdwijnen van de Castro’s zou wel eens het startschot van een nieuwe revolutie kunnen inluiden.

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More