Einde van Boekenbeurs zou geen drama zijn (voor echte auteurs)

Wordt er in de toekomst nog een echte (en dus fysieke) Boekenbeurs georganiseerd? De organisator van het evenement heeft het moeilijk en dit jaar wordt er zelfs een digitale vervanger gelanceerd.


Als de Boekenbeurs niet meer zou doorgaan, dan zal ik geen enkele traan plengen. Dat is misschien een vreemde uitspraak van iemand die toch een aantal boeken geschreven heeft en de laatste 15 jaar bijna altijd aanwezig was op die Vlaamse kermis. Toch meen ik elk woord.


Bezoekers van de Boekenbeurs komen niet voor de boeken, maar voor de BV’s. Ze komen voor Jeroen Meus of Kim Clijsters, toch niet onmiddellijk gekend omwille van hun fantastisch schrijftalent (als ze de boeken al zelf schrijven). Echte lezers blijven weg van die dure, drukke en doorgaans te warme bedoening.


De meeste auteurs zijn aanwezig omdat de uitgeverij dat vraagt.

Zelf heb ik goede herinneringen aan de beurs. Niet zozeer aan de enkele lezers die langskwamen (toch bedankt), maar vooral aan de BV’s die toevallig naast me zaten tijdens dat “signeermoment”.

Ik mocht een aangename babbel slaan met Paul Jambers (toffe kerel), met Jef Geeraerts (rare man) en met Sofie Dumont toen ze nog niet op tv kwam (ze luisterde goed).

Aan een actrice van Thuis houd ik dan weer een zeer slechte indruk over. Ze was arrogant, hooghartig en pretentieus, een beetje zoals in de reeks dus.

Van twee lesbische vrouwen die een boek schreven over hun avonturen heb ik de onthullingen over een bekende zanger goed onthouden. Elk jaar op de Jan Van Rijswijcklaan was een feest, voor de journalist in mij (niet voor de auteur).

Het toont terloops ook aan dat de Boekenbeurs gedomineerd wordt door acteurs en niet door schrijvers. Laat me ook duidelijk zijn: ik heb niets tegen boeken van dergelijke beroemdheden. Lectuur is altijd goed en er is nu eenmaal een markt voor alles: kookboeken én goede romans. Maar echte lezers kwamen niet naar die Antwerpse kermis. Logisch: op een namiddag kan je een echt goed boek lezen. En dat is beter dan aan te schuiven in de regen aan de ingang…

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More