“Eigen volk eerst”, oftewel: “America first”

Premier De Croo (Open Vld) hekelt president Biden op de vooravond van hun ontmoeting.

Joe Biden is op reis. Zondagavond landt hij zowaar in Brussel. En terwijl de Amerikaanse president in zijn Air Force One een donut wegwerkt, levert onze premier, Alexander De Croo kritiek. Het zou naïef zijn om te denken dat dit toeval is. De Croo beheerst de kunst van de timing. Dinsdag zal De Croo ‘Slappy Joe’ in de ogen moeten kijken want dan hebben beiden een bilaterale ontmoeting in het koninklijk paleis, in aanwezigheid van koning Filip.

De Croo heeft het moeilijk met de filosofie van ‘America first’ bij het vaccineren. Veel verschil met ‘eigen volk eerst’ zit daar eigenlijk niet op. Alleen een ander jasje. Biden heeft dat jasje van zijn voorganger Trump geleend en besliste tot de zogenaamde Defense Production Act, waardoor de Amerikaanse farmabedrijven in de VS extra ondersteuning krijgen én prioritair voor de eigen Amerikaanse bevolking produceren.

De Croo ergert zich aan het feit dat Pfizer in ons land vaccins produceert maar dat ongeveer de helft van het spul het land verlaat en buiten de Europese Unie wordt geëxporteerd. “Het lijdt geen twijfel dat de globale vaccinproductie daardoor is vertraagd”, zegt De Croo in een interview met ‘Politico‘. Bovendien heeft Biden in zijn uppie beslist om Pfizer 500 miljoen vaccins te laten maken in Puurs voor landen in nood.

Niet echt ‘democratisch’ dus.

Dat wordt een gespannen koffieklets.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More