Eergerelateerd geweld dreef 39 vrouwen en kinderen naar Vlaamse opvangcentra

Vlaams parlementslid Adeline Blancquaert (Vlaams Belang) stelde onlangs een interessante schriftelijke vraag aan bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA). Blancquaert wilde van de minister meer gegevens over ‘eergerelateerd geweld’ in Vlaanderen.

Eergerelateerd geweld is een breder begrip dan eerwraak. Het omvat alle geweld tegen vrouwen, meisjes, jongens en mannen dat gepleegd wordt vanwege de eer en het betreft zowel geweld dat wordt gepleegd om te voorkomen dat de kuisheid wordt geschonden, als geweld om de eer te zuiveren wanneer onwenselijk contact heeft plaatsgevonden (of men hiervan vermoedens heeft). Eermoord is de meest extreme vorm van dit soort geweld.

In het Emmahuis zijn volgens de minister van Welzijn in 2020 al 13 vrouwen en 10 kinderen opgevangen in het kader van dergelijk eergerelateerd geweld. De huidige bezetting daar (op het moment van het antwoord) is 4 vrouwen met 5 kinderen.

Demir: “In 2019 werden 32 personen opgevangen in Vlaamse centra in het kader van eergerelateerd geweld.” Het hoogste aantal vond onderdak in het Vluchthuis van Leuven.

Over eergerelateerd geweld bestaat weinig concreet cijfermateriaal in Vlaanderen. Het antwoord van minister Demir geeft een interessant beeld van de omvang van eergerelateerd geweld op vrouwen en kinderen in Vlaanderen. Het is een onderwerp dat erg gevoelig ligt in bepaalde milieus en dat bovendien moeilijk bespreekbaar is.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More