Eenvoudige neusspray ontdekt die beschermt tegen Covid-besmetting

“Niet geschikt om de wereld te redden.”

Een onderzoek op de besmetting van fretten leverde een spectaculaire ontdekking op. Fretten en nertsen blijken enorm gevoelig te zijn voor het coronavirus. Volledige nertskwekerijen moesten al hun dieren afmaken omdat niet alleen de dieren besmet raakten, maar omdat men ook vreesde dat ze de besmetting zouden overdragen op de mens.

Net als bij mensen vangen nertsen de virussen op via de bovenste luchtwegen. Wetenschappers gingen experimenteren met virusremmers op de dieren en ontdekten een middel dat als een gewone neusspray kan worden toegediend. Het medicijn zou stabiel zijn, ongevaarlijk, hoeft niet koel bewaard te worden en zou voor 24 uur bescherming bieden tegen besmetting. De virusremmer voorkomt dat het virus de cellen in de neus en longen binnendringt. Daardoor krijgt het virus niet de kans om zich te vermenigvuldigen, ook niet de Zuid-Afrikaanse en Britse variant.

Het is nog wat vroeg om victorie te kraaien. Het spul is nog niet te koop bij de apotheek en moet nog grondig getest worden op mensen. Toch durven wetenschappers – op basis van wat er in het middel zit – nu al zeggen de spray daadwerkelijk een infectie kan tegenhouden.

Een spray is niet geschikt om de hele wereld langdurig te beschermen, maar kan wel een oplossing bieden om op plekken waar veel mensen samenkomen – in een theater of een in vliegtuig – bescherming te bieden. De wetenschappers van de Harvard Medical School, Columbia University en het Rotterdamse Erasmus MC hopen binnen het half jaar toestemming te krijgen om een versie te produceren die geschikt is voor mensen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More