Eenden zijn slechter voor het milieu dan auto’s

Zo’n eend in het park kakt er nog niet naast, en daar gaan de vijvers van borrelen.

Een groep biologen van de Radbout Universiteit deed een onderzoek, waarvan het resultaat werd gepubliceerd in het tijdschrift Limnology and Oceanography.

Ze trokken naar de stadsvijver in het Nederlandse Gelderland. Met een greenhouse gas analyser – wat een naam – gingen ze na hoeveel methaan en CO2 er aan het wateroppervlak vrijkwam. Tot welke conclusie ze kwamen? ‘Zo’n stadsvijver stoot heel wat broeikasgassen uit, vooral methaan.’

Hoe dat komt? Simpel. Op de bodem van een vijver ligt heel wat organisch materiaal, dat wordt opgegeten door bacteriën en waardoor broeikasgassen ontstaan, die uiteindelijk opborrelen aan het wateroppervlak.

Dat organisch materiaal bestaat uit onder andere boombladeren en algen, maar ook: eendenpoep. En daar heeft de mens mede schuld aan, volgens de onderzoekers. Parkbezoekers nemen hun oud brood mee naar de vijver om de eendjes te voederen. En hoe meer brood die gevederde beesten vreten, hoe meer kak die produceren.

De biologen rekenden de ‘vervuiling’ van de Gelderlandse stadsvijver door naar alle stadsvijvers in Nederland, en ze kwamen tot de conclusie dat die allemaal samen dezelfde uitstoot produceren dan ongeveer 200.000 auto’s op een jaar.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More