“Een vierde van alle Belgen werd al besmet”

Ben je nu wel of niet beschermd als je ooit al besmet was?

Volgens biostatisticus Geert Molenbergs zitten we al aan dik 3 miljoen besmettingen. Officieel hebben we een miljoen besmettingen geteld, maar het werkelijke aantal ligt veel hoger. Molenberghs sluit niet uit dat het er 3,5 miljoen zijn.

Wil dat dan ook zeggen dat al die mensen beschermd zijn? Waarom werd er geen rekening mee gehouden bij het vaccineren? Als er ook nog eens evenveel mensen gevaccineerd zijn, hoeveel Belgen hebben er dan al antistoffen? En vooral, hoe lang werken die antistoffen en wanneer ben je niet meer beschermd?

Voor het Europese coronapaspoort van het rijk der vrijheid, is het voldoende om aan te tonen dat je ooit al een keer besmet was. Doch niemand schijnt te weten hoe lang een besmetting je beschermt met antistoffen.

Als er daadwerkelijk 3,5 miljoen Belgen besmet zijn, hoe gevaarlijk is corona dan in werkelijkheid? Kloppen de cijfers van de mortaliteit dan wel? Dat zijn – na meer dan een jaar – wel heel vragen zijn waarop de experten geen helder antwoord kunnen geven!

“Mogelijk is je certificaat drie maanden na je besmetting wel geldig, maar na acht maanden niet meer”, zegt Molenberghs. “Het wordt nog besproken.” Mogelijk? Het is op z’n minst vreemd te noemen dat er nu zo losjes wordt omgegaan om onzekerheden, terwijl destijds het land op slot ging omdat er ergens in een school zes gevallen van de Britse variant waren gevonden.

“We weten nog altijd niet zo goed hoelang je beschermd bent tegen het virus”, zegt Molenberghs in ‘Het Nieuwsblad’. “Als je besmet raakt en een maand later opnieuw wordt blootgesteld, zal je niet ziek worden. Maar andere respiratoire virussen kan je elk jaar opnieuw krijgen. Je kan er dus van uitgaan dat dat hier ook het geval is. De hoop is er – en de aanwijzingen zijn er ook – dat de vaccins een robuustere immuniteit geven. Hoelang? Dat zullen we moeten zien. De klok loopt, en moet nog even blijven lopen. We weten gewoon nog niet hoeveel bescherming overblijft na twaalf maanden, of na achttien maanden.”

Wij weten alvast dat we het niet (meer) weten.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More