Een touchscreen in de auto is drie keer gevaarlijker dan alcohol

Zijn er nieuwe regeltjes op komst?

Je mag geen gsm in je hand hebben, maar naar hartelust zitten tikken op je – state of the art – aanraakscherm, is nog altijd niet verboden. Toch blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat wie al rijdend met een aanraakscherm prutst, een gevaarlijkere bestuurder is dan wie onder invloed van alcohol of cannabis achter het stuur zou kruipen.

Het gaat ‘em om de reactietijd. “Die neemt aanzienlijk af bij het gebruik van aanraakschermen”, zegt professor Tom Brijs in ‘De ochtend’ op Radio 1. “Dat leidt af en zorgt ervoor dat we de spiegels in de wagen minder checken, dat we ons minder bewust zijn van de omgeving rondom ons.” Brijs doet in ons land onderzoek naar verkeersveiligheid. Normaal heeft een bestuurder maar één seconde nodig, maar de afleiding door touchscreens doet de reactietijd toenemen met een halve seconde.

“Als je dat omrekent bij 120 kilometer per uur, is dat toch een toename van 15 meter in stopafstand in vergelijking met een niet-afgeleide chauffeur”, zegt Brijs. “Een aanzienlijke afstand, als je bijvoorbeeld een file nadert en je hebt het te laat gezien.”

Dat klinkt als nieuwe regeltjes die er zitten aan te komen.

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More