Een nucleaire Titanic

Rusland activeert drijvende kerncentrale.

In de Noordelijk Ijszee ligt de “Akademik Lomonosov’ voor anker. Op het eerste zich een gewoon schip, maar de stalen romp verbergt een kerncentrale. Ondanks hevig protest van milieuactivisten, hebben de Russen de nucleaire centrale vrijdag geactiveerd. De Russische groene jongens vertrouwen het zaakje niet en voorspellen een nucleaire ramp. Volgens hen is een drijvende atoomcentrale kwetsbaar voor storm en externe bedreigingen. Ze noemen het schip een “drijvend Tsjernobyl” of “een nucleaire Titanic”.

Die kritiek belet niet dat het Russische atoomconcern Rosatom en Poetin bijzonder opgetogen zijn over deze ‘vernieuwing voor de mensheid’. Een drijvende centrale heeft het voordeel dat het stroom kan produceren op afgelegen plaatsen. De ‘meest oordelijke kerncentrale ter weredl’ – zoals de Russen hun experiment noemen – heeft twee kerncentrales aan boord en zal stroom leveren voor boorplatforms in de buurt.

In de toekomst wil Rusland deze nieuwe technologie commercialiseren en aanbieden aan de rest van de wereld.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More