Een kinderreeks over de langste fluit ter wereld: in Denemarken kan het (video)

Terwijl er in ons landje een nationale crisis is uitgebroken vanwege het woord ‘flietjes‘ op TV, zijn ze in Denemarken een stuk minder preuts.

Daar draait al twee maandenlang de tekenfilmserie John Dillermand. Een mannetje van klei dat qua uiterlijk veel wegheeft van Waar is Waldo?  Alleen heeft Waldo in dit geval een extreem lange Willy. John is namelijk net zoals Mister Fantastic uit de Fantastic Four zeer elastisch. Beter gezegd, één bepaald lichaamsdeel is zeer uitrekbaar en daar ligt het niet zo politiek correct probleempje.

Het figuurtje met krulsnor slaagt er in brandjes te blussen, de heg te snoeien, de barbecue aan te steken of de hond uit te laten, en dat allemaal met zijn lange leuter. Maar zijn beste vriend luistert niet altijd en moet soms door John tot de orde worden geroepen, bijvoorbeeld door zijn strenge moeder met luchtbuks.

De tekenfilmserie richt zich op kinderen van 4 tot 8 jaar, zegt de Deense publieke omroep DR. De reeks deed veel stof opwaaien bij de start, net in een periode dat Denemarken gebukt ging onder een golf van #MeToo-beschuldigingen.

“Hij plast er niet mee, of doet er niet seksueels mee, de piemel is niet als zodanig in normale functie en ziet er ook niet zo uit. Kinderen vinden het grappig en geslachtsdelen mogen ook grappig zijn. Dat maakt praten erover alleen maar makkelijker. Het is bovendien te verkiezen boven eng en vies, want dat is hoe kinderen ook kunnen denken over seks en geslachtsdelen”, klinkt het bij seksuologen die de serie verdedigen.

“Het bevestigt het idee van een patriarchale samenleving en normaliseert de ‘kleedkamercultuur’, die wordt gebruikt om gedrag van mannen te verontschuldigen. Het is grappig bedoeld, en dus als onschadelijk gezien. Maar dat is het niet. Dit leren we aan onze kinderen”, klink het dan weer aan de andere kan van het spectrum.

Kijk Villa Politica, zo doe je het juist.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More