Eén bedrijf zorgt voor ruim veertien procent van wereldwijde CO2-uitstoot

Uit een nieuw klimaatrapport van de Verenigde Naties blijkt dat tegen het einde van deze eeuw onze aarde met drie graden zal opwarmen als we niet snel iets doen. We kunnen verhinderen dat het klimaat oncontroleerbaar snel wijzigt, maar dan moeten we dringend iets doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Maar er zal vooral iets moeten gebeuren aan de CO2-uitstoot van grote bedrijven. Onderzoekers in het Carbon Majors Report van het Carbon Disclosure Project kwamen tot de conclusie dat zo’n honderd bedrijven verantwoordelijk zijn voor 71 procent van alle emissie van broeikasgassen. Maar er is één bedrijf dat er serieus uitspringt.

Het genationaliseerde steenkoolbedrijf van China is verantwoordelijk voor 14,32 procent van alle broeikasgas-emissie. Het strafste is dat dit een staatsbedrijf is. Misschien nog wel straffer: de vier meest vervuilende ondernemingen bestaan uit staatsbedrijven. Zo zien we dat Saudi Arabian Oil Company (4,5 %), het Russische Gazprom (3,9 %) en de oliecorporatie (2,3 %) van de Iraanse overheid samen met het Chinese steenkoolbedrijf, de top vier vormen. Andere grootvervuilers zijn Exxonmobil, Shell en BP.

Wanneer de honderd meest vervuilende bedrijven de komende 28 jaar net zoveel uitstoten als ze de afgelopen 28 jaar hebben gedaan, dan zal de temperatuur tegen het eind van deze eeuw met vier graden stijgen. Dit heeft zeer grote gevolgen voor onze planeet. Hieronder vind je een overzicht van de meest vervuilende bedrijven op onze aardbol.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More