Economische strijd lijkt uit te draaien op een echte oorlog

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Er woedt een nieuwe economische oorlog. Zowel de VS, China als de EU proberen de productie van computerchips in eigen handen te nemen. Dit fenomeen zorgt nu al voor handelsoorlogen, maar kan in de toekomst ook tot militaire disputen leiden.

De EU kondigde vorige maand een ambitieus plan aan. De Amerikaanse president Joe Biden gaat een deel van zijn Covid-herstelpakket eraan spenderen. En China voert de spanning op met Taiwan, en stuurt aan op definitieve annexatie van het eiland. De productie van semiconductors, de nieuwe generatie computerprocessoren, zorgt voor stress bij alle grootmachten.

Meer waard dan goud

De geavanceerde chips zijn momenteel bij de waardevolste producten ter wereld. Zowel in de reguliere, als de militaire economie.
Vreemd genoeg hangen de twee grootste economische blokken, de VS en China, hiervoor bijna volledig af van twee bedrijven: TSMC in Taiwan, en Samsung in Zuid-Korea.
Oh ja, en de Europese Unie hobbelt er zoals gewoonlijk achteraan en roept: ‘hé, maar wij zijn ook relevant hoor!’. 

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More