Ecolo-Groen neemt het op voor fietser die meisje ten val bracht

De advocaat van de veldrijder die op kerstdag een wandelend meisje (5) ten val bracht nabij de Baraque Michel op de Hoge Venen, haalde eerder uit naar het Luikse parket. Dat is enigszins begrijpelijk. Het is de taak van een advocaat om dit te doen.

De advocaat houdt hiervoor het Luikse parket afdeling Verviers mee verantwoordelijk. Hij veroordeelt “hun volstrekt onbegrijpelijke en disproportionele houding” in de zaak. “Na het verspreiden van een opsporingsbericht, is daarna een zestiger (voor enkele uren) van zijn vrijheid beroofd. Het parket achtte het ook nodig aan te kondigen dat een celstraf van een jaar zou worden opgelegd.”

Minister van Justitie Van Quickenborne kreeg over de zaak begin januari een vraag in de commissie van kamerlid Claire Hugon (Ecolo-Groen). Ook zij is verbaasd over de houding van het parket. Zij wil weten op welke wettelijke basis het parket steunt om de roekeloze veldrijder een nachtje in de cel op sluiten. Het parlementslid van Ecolo-Groen liet ook duidelijk verstaan dat ze de vrijheidsberoving van de man een brug te ver vindt. 

Na het voltooien van haar studies werkte Hugon van 2010 tot 2014 als adviseur op het kabinet van Waals minister Jean-Marc Nollet. Nadien werkte ze voor Europees Parlementslid Philippe Lamberts , voorzitter van de De Groenen/Vrije Europese Alliantie-fractie, voor wie ze de thema’s migratie, democratie en transparantie opvolgde. Ook was ze regionaal secretaris van de Ecolo-afdeling van Waals-Brabant. Van 2006 tot 2012 was ze voor Ecolo OCMW-raadslid van Ottignies-Louvain-la-Neuve en van 2012 tot 2014 provincieraadslid van Waals-Brabant. In oktober 2020 werd ze voor de kieskring Brussel-Hoofdstad lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers, een functie waarin ze de tot federaal minister benoemde Zakia Khattabi opvolgde.

Van Quickenborne benadrukte in zijn antwoord aan het kamerlid van Ecolo-Groen de wettelijke basis voor deze tijdelijke vrijheidsberoving en de autonomie van het parket. Tijdens die korte periode kan het parket immers op zoek gaan naar bijkomende elementen om een eventuele aanhouding van de persoon te vorderen. De minister benadrukte dat er ook “organen en mechanismes” bestaan ter controle (van die procedure in het bijzonder of het parket in het algemeen).

Het parlementslid van Ecolo-Groen was niet tevreden met het antwoord van de minister en blijft het dossier naar eigen zeggen opvolgen. De roekeloze veldrijder mag tevreden zijn: hij heeft niet alleen een advocaat die zijn zaak opvolgt en verdedigt, maar nu ook een groen parlementslid.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More