Echtgenoot van Darya Safai (N-VA) in het vizier van Staatsveiligheid?

Volgens De Morgen heeft Staatssecretaris Mahdi een melding ingediend bij het federaal parket over de echtgenoot van parlementslid Safai. Mahdi zou zich op zijn beurt baseren op een nota van VSSE. In die nota zou volgens De Morgen een waarschuwing staan dat de man ‘mogelijk visafraude’ zou plegen. De man ontkent.

Die echtgenoot van het kamerlid van N-VA is Saeed Bashirtash, geboren op 26 december 1965. De man is tandarts en een activist in de oppositie tegen de huidige regering van Iran.

In 1996 nam hij een leidende rol op zich als hoofdorganisator van De Jongerenorganisatie van de Partij van de Iraanse Natie, een aspirant-groep van ontluikende activisten binnen de Partij van de Iraanse Natie, die nauw samenwerkte met zijn goede vrienden, Parvaneh Eskandari, en Dariush Forouhar, de oprichter van de Partij van de Iraanse Natie. Forouhar en Eskandari zouden uiteindelijk het slachtoffer worden van de “kettingmoorden van Iran”.

Na de vroegtijdige moord op zijn vriend en mentor leidde Bashirtash de Jongerenorganisatie van de Partij van de Iraanse Natie naar een reeks protesten tegen Iran, waardoor het regime uiteindelijk de verantwoordelijkheid voor de “kettingmoorden van Iran” moest toegeven (een reeks moorden op intellectuelen en tegenstanders tussen 88 en 98). 

De Jongerenorganisatie van de Partij van de Iraanse Natie speelde ook een cruciale rol in de Iraanse studentenprotesten van juli 1999. Toen de politie begon met arrestaties, slaagde Bashirtash erin om aan de autoriteiten te ontsnappen en naar Turkije te vluchten. Uiteindelijk sloot hij zich weer aan bij zijn vrouw, Darya Safai, nadat ze tijdelijk op borgtocht was vrijgelaten. De twee vluchtten vervolgens naar België.

De Morgen baseert zich in een artikel vandaag op een verklaring van Kaveh Taheri, een Iraanse journalist. Volgens hem misbruikt Bashirtash zijn ‘status als Iraans oppositielid’. De nota van VSSE over de man is dan weer gebaseerd op geruchten en berichten van de sociale media over de man van Safai. Volgens die geruchten zou Bashirtash Iraniërs die uit Iran willen vluchten, kunnen helpen.

Een voormalige medewerker van de VSSE: “Ik ken deze nota niet (aangezien ik er niet meer werk, td), maar je moet weten dat we honderden van dergelijke nota’s opstellen per jaar. Als elke persoon over wie we een nota opstellen, voor de rechtbank zou moeten komen, dan vrees ik dat we veel rechters zullen moeten aanwerven. En er is nu al een gerechtelijke achterstand.”

Wat zeker speelt is dat Iran volgens de Nederlandse veiligheidsdienst AIVD zeer actief is in België en Nederland. Een tegenstander zoals Saeed Bashirtash en zijn echtgenote zullen ze actief en op alle mogelijke manieren bestrijden, ook via de media.Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More