Echt vrij reizen zal nog niet voor deze zomer zijn

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal.

“Ik ben gevaccineerd”, is het wachtwoord waarmee de poort van het rijk der vrijheid voor je wordt geopend. Zoals voorspeld en verwacht, vallen zij die niet gevaccineerd zijn uit de boot. De Croo en Vandenbroucke probeerden het wat te verbloemen door twee gratis PCR-tests aan te bieden voor wie nog niet de kans kreeg om zich te laten vaccineren, maar vergaten er bij te zeggen dat wie zich niet wil laten vaccineren, zal moeten betalen.

Unia vreest voor “indirecte discriminatie” en vindt dat vaccinatie op deze manier via een omweg toch verplicht wordt. Personeel van vaccinatiecentra die straks moeten bepalen of hij/zij moet betalen voor een PCR-test zal inzage moeten krijgen in een gegevensbank waarin een onderscheid wordt gemaakt tussen de weigeringen die al dan niet als legitiem worden beschouwd. “Dat soort systeem, als het al bestaat, roept ook vragen op in verband met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer of vrijheid van overtuiging”, aldus Unia.

Maar het is niet het enige obstakel als we deze zomer willen reizen. Wie over een Europese coronapaspoort beschikt, zal geen probleem ondervinden. Maar veel landen zullen deze zomer een negatieve PCR-test eisen als je er vanuit België naartoe wil op vakantie, omdat ons land nog altijd geen groene zone is. Groen wordt je pas als er 14 dagen lang minder dan 25 besmettingen per 100.000 inwoners zijn geteld. We zitten nu aan 225. Volgens Van Gucht zullen we hooguit oranje halen, wat neerkomt op 150 besmettingen per 100.000. Elk land bepaalt voor zichzelf wat de regels zijn voor inkomend toerisme. In ons land ons land moet je bijvoorbeeld niet in quarantaine als je zonder PCR-test uit een oranje of een groene zone komt, maar wel als je uit een rode zone komt. Maar andere landen eisen dat weer wel. Het is dus verstandig om een en ander te controleren voor je vertrekt.

Een negatieve PCR-test voorleggen, levert volgens Van Gucht weinig op en is een hypocriete verplichting. “Die tests zijn vooral interessant voor mensen die symptomen vertonen, of die hoogrisicocontacten hebben gehad. Maar in het wilde weg iedereen testen opleggen, dat levert eigenlijk weinig op”, aldus Van Gucht in ‘Het Nieuwsblad’. “Je kan negatief testen, op reis vertrekken en na een week symptomen beginnen vertonen en ziek worden. Je zal met die verplichting aan de grens misschien twintig procent van de positieve gevallen tegenhouden.”

Wil je weten welke Europese landen welke regels toepassen, dan vind je die terug deze Europese website.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More