Eat this, Vandenbroucke: zo scoor je altijd gratis PCR-test

Zij die in ons Belgenland nog niet gevaccineerd konden worden, krijgen twee gratis PCR-tests als ze willen reizen. ‘Vaccinweigeraars’ moeten altijd de volle mep betalen. Dat heeft minister Vandenbroucke beslist. Maar je kunt ook voor (meer dan twee) gratis gaan.

Teensletsen: check! Zonnecreme factor 500: check! Goedkope zonnebril van bij de Pakistanees op de hoek: check! Recent PCR-testje op je smartphone en een geprinte versie in je achterzak: check! De PCR-tests zijn het geheime wapen om de strijd tegen het coronavirus te winnen, niet alleen in België maar in zowat ieder Europees land. 

België zou dan weer België niet zijn mochten we ook van die gelegenheid gebruik maken om her en der nog een extra euro uit de burgers hun spreekwoordelijke gat te knijpen. Verhalen van mensen die tot wel 100 euro op tafel moesten leggen om toch maar een attest te krijgen zijn ondertussen al geen uitzondering meer. Minister van geldverbranding volksgezondheid Vandenbroucke speelde nog even sinterklaas en gaf iedere Belg die nog niet de kans had zich te laten vaccineren, twee gratis tests. Geniaal natuurlijk, vooral omdat een beetje vakantie er al vier vraagt. Op reis gaan met de kroost vergt zo al snel een dubbel kapitaal, onbetaalbaar voor het gros van de bevolking. Meer nog: de Corona Taskforce bekijkt nu de opties om onze testcapaciteit op te krikken, want naar alle waarschijnlijkheid gaan ze de toestroom van tests tijdens de vakantie niet kunnen bolwerken. Meer betalen, minder krijgen? Hoe schrijf je ‘Belgenmop’ alweer? 

In Frankrijk lachen ze ook van tijd tot tijd eens met de Belgen. De zangtalenten van voormalig premier Leterme die het Belgische volkslied zong maar zich eigenlijk van land had vergist is zo een blijvertje. Hoewel onze zuiderburen wat achterop hinken met hun vaccins – ze hebben daar ook nogal wat zones met ‘sociaal en cultureel moeilijk te bereiken groepen’ – hadden ze snel genoeg door dat massatesten de boel een beetje leefbaar kon houden. Zo ongeveer iedere Fransman kreeg ondertussen al een staafje in het neusgat geduwd, vakantie of niet. Het netwerk van testcentra is ronduit indrukwekkend en per zone heb je dan nog eens verschillende labo’s die er aan de slag zijn. Onder de Eiffeltoren keken ze naar het atomium en dachten ze bij zichzelf “moesten we al die Belgen en hun euro’s eens naar hier halen voor de zomervakantie?”

Geen vaccin en toch op reis naar Frankrijk? Je hebt een recente PCR-test nodig om voor te leggen bij een controle. Geen test in België kunnen scoren? Geen paniek!

Surf naar https://covid.biopath.fr/ en boek een afspraak in één van de 80 centra die langs de Frans-Belgische grens liggen. Ze stellen geen vragen, het gaat er een aan rotvaart vooruit en je kunt je kluiten in je zak laten zitten – of opsouperen aan de Franse rivièra. Binnen enkele uren zit het resultaat in je mailbox en ze controleren meteen of je een van die ultradodelijke varianten hebt opgelopen. PCR-tests in Frankrijk zijn snel, efficiënt en vooral heel erg gratis.

Waanzin? Onmogelijk? Niet doenbaar? Misschien hebben ze daar gewoon begrepen dat mensen het zo ongeveer spuugzat zijn en wat willen gaan genieten van het leven, op een veilige manier. 100 euro is in België één PCR-test, of met een beetje chance twee, in Frankrijk is dat een paar cocktails op het strand. De keuze is snel gemaakt denken we dan.

Sceptici gaan nu natuurlijk maar al te graag beweren dat we dankzij dergelijke publiciteit ervoor gaan zorgen dat het binnenkort betalend gaat worden. Reken er niet meteen op. In het noorden van Frankrijk zijn verschillende laboratoria actief, die allen hun eigen netwerk hebben. Biopath is er eentje van en kan enkel in hun streek al meer dan 30.000 tests per dag verwerken. 

Misschien kunnen onze beleidsmakers, op weg naar hun partyboat aan de Franse zuidkust, even stoppen in Parijs om wat info bij hun collega’s te vragen? 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More