‘Easy Rider’: gekrulde haren, gekrulde zinnen

Get your motor runnin’, head out on the highway, lookin’ for adventure and whatever comes our way.

‘Easy Rider’ is een film die van veel groter belang is geweest dan alleen als kunstwerk op zich. Twee jongemannen, die Wyatt (Peter Fonda) en Billy (Dennis Hopper) worden genoemd, verdienen erg veel geld met de handel in drugs. Ze voelen zich steenrijk, king of the world en besluiten een oude wens in vervulling te laten gaan: op de motor naar Mardi Gras in New Orleans reizen. Onderweg komen ze intrigerende figuren tegen. Ze belanden in een commune, ontmoeten de sympathieke plattelandsadvocaat George (Jack Nicholson) die hen uit de gevangenis krijgt en trippen ze met een paar prostituees op een kerkhof in New Orleans. Hun wilde tocht door Amerika leidt tot een heftige apotheose die de kijker abrupt weer met beide benen op de grond brengt.

Dit ogenschijnlijk onbenullige verhaal bleek een van de meest invloedrijke films aller tijden, en bovendien de eerste film die over de alternatieve scene werd gemaakt. De twee motorrijders zijn iconische figuren: Hopper met zijn lange haar, zonnebril en indianenketting en Fonda als een Captain America met zijn helm met de stars and stripes en zijn quasi-filosofische uitspraken. ‘Easy Rider’ is bovendien een perfect voorbeeld van method acting, de acteurs doen in werkelijkheid wat de hoofdpersonen in de film doen, om zich beter te kunnen inleven. Alle drugsscènes zijn dus echt.

VTM 4 / 29 november om 20:40 – 22:30 : ‘Easy Rider’

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More