Duizenden Israëli’s alsnog ziek na vaccinatie

Eén enkele dosis minder effectief dan gedacht.

Israël vaccineert dat het een lieve lust is. In geen tijd is het land erin geslaagd om het grootste deel van de bevolking in te enten. Het land heeft ervaring met het bestrijden van een vijand en gebruikt die know how nu voor het ‘goede doel’. Dat betekent ook dat Israël het eerste land ter wereld is dat de vaccinatie kan evalueren.

Uit de eerste resultaten blijkt dat één enkele dosis van het BioNTech/Pfizer-vaccin waarschijnlijk minder effectief is dan gehoopt. Pas na de tweede dosis is het vaccin maximaal effectief. Volgens Pfizer zelf geeft één dosis 52 procent effectiviteit. Experts in Israël vermoeden nu dat het veel minder is.

Israël komt tot die conclusie omdat er nog altijd heel veel nieuwe besmettingen worden gerapporteerd. Duizenden Israëli’s werden alsnog ziek nadat ze waren gevaccineerd. Het is dus geen goed idee – zoals sommige landen overwegen – om een tweede dosis uit te stellen. Zoals het ook geen goed idee is na de eerste prik ‘zot te gaan doen’.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More