Duitsland op slot, Frankrijk strenger, Nederlandse cijfers zijn slecht

Een tweede golf die lijkt op een derde.

Het zijn de cijfers die het ‘em doen. Duitsland telde vrijdag 29.000 nieuwe besmettingen en 598 doden. De zevendaagse incidentie voor heel Duitsland nu naar 180,8 terwijl de Duitse drempel op 50 ligt. In sommige deelstaten ligt dat cijfer bovendien boven de 200 en in het zwaar getroffen Saksen zelfs op bijna 400 (ter vergelijking: in België ligt dat cijfer op 134). Frankrijk haalt niet het vooropgestelde aantal van 5.000 nieuwe gevallen per dag en in Nederland werden 10.019 nieuwe besmettingen vastgesteld. En dus is België plots de beste leerling van de corona-klas.

Bondskanselier Angela Merkel bespreekt dit weekend de details van de nieuwe strenge coronamaatregelen met de zestien deelstaatleiders. Uiterlijk woensdag gaat het land in een harde lockdown, die waarschijnlijk zal duren tot 10 januari. Alleen met Kerst en Oudjaar wordt het soepeler en en mogen maximaal tien personen uit meerdere huishoudens elkaar ontmoeten, op voorwaarde dat het gaat om leden van de kernfamilie (broers en zussen, geen neven en nichten). Dat kan in Frankrijk dan weer niet. De versoepeling die voor 15 december was aangekondigd gaat niet door. Integendeel, het wordt strenger. Vanaf 15 december is er een avondklok en een totaal uitgaansverbod vanaf 20.00 uur tot 6.00 uur. Tijdens de feestdagen mogen er maximaal 6 mensen rond de kalkoen zitten. In Nederland mogen er drie vrienden komen mee eten.

In ons land mag je als koppel slechts drie pizza’s bestellen, zo niet zal je gestraft worden door onze robocops. België bewijst nog maar eens de absolute wereldleider van het compromis te zijn. We spreken niet van een lockdown, we noemen het woord niet en geven het een andere invulling. Noch De Croo, noch Vandenbroucke is streng, want enkele niet-verkozen gouverneurs mogen de hete kolen uit het vuur halen.

We zijn en blijven de meesters van het surrealisme: “Ceci n’est pas un lockdwown.”

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More