Duits mondmaskerschandaal treft nu ook regering

Duitsland is al een tijd in de ban van een mondmaskerschandaal. Eerder kwam al aan het licht dat parlementsleden zich op onrechtmatige wijze hadden verrijkt aan de mondmaskers. Nu treft het schandaal ook de Duitse regering en dan meer specifiek de minister van Volksgezondheid.

Het schandaal brengt nu ook de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn in verlegenheid. De christendemocratische minister liet vorig jaar een bestelling voor 570.000 FFP2-maskers plaatsen via het bedrijf Burda, waar zijn echtgenoot Daniel Funke voor werkt. Dat berichtte het weekblad Der Spiegel. Er is sprake van een mogelijk “belangenconflict” omdat Funke onder meer als lobbyist voor Burda werkt.

Het schandaal achtervolgt volgens Belga de CDU al enkele weken. Parlementsleden Georg Nüsslein (van zusterpartij CSU) en Nikolas Löbel bleken samen bijna 1 miljoen euro te hebben verdiend aan de bemiddeling tussen producenten en afnemers van mondmaskers. De twee zijn intussen uit de partij gestapt.

In het geval van Spahn en zijn echtgenoot zijn er volgens Der Spiegel niet onmiddellijk verdenkingen van persoonlijke verrijking, maar toch komen de onthullingen op een slecht moment. De gezondheidsminister ligt steeds meer onder vuur vanwege zijn aanpak van de coronapandemie, en het mondmaskerschandaal wordt volgens Belga ook gezien als een van de redenen waarom de christendemocraten vorige week zo slecht scoorden bij de deelstaatverkiezingen in Baden-Württemberg en Rijnland-Palts. Op enkele maanden voor de parlementsverkiezingen van 26 september gaat de CDU ook achteruit in de peilingen.

Der Spiegel kreeg documenten in handen die het ministerie van Volksgezondheid overmaakte aan de Bondsdag. Het ministerie plaatste de bestelling voor de FFP2-maskers in de lente van 2020, bij de eerste coronagolf. De aankoopsom bedroeg 909.000 euro, een bedrag dat mediabedrijf Burda integraal overmaakte aan de Chinese leverancier.

Het Duitse ministerie van Volksgezondheid is zich volgens Belga van geen kwaad bewust. Het contract werd afgesloten na ontvangst van een bod en er werd gebruik gemaakt van een procedure aangepast aan de marktprijzen, aldus een woordvoerder. Ook volgens Burda is er geen vuiltje aan de lucht. De echtgenoot van Spahn werd nooit op de hoogte gesteld van de transactie en was er ook niet bij betrokken. “Geen enkele commissie werd betaald”, luidt het.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More