Dries Van Langenhove wil onderzoeksrechter wraken wegens partijdigheid

“Twittergedrag wijst op vooringenomenheid.”

Een onderzoeksrechter moet onpartijdig zijn. Doch, onderzoeksrechters zijn ook mensen, en mensen hebben meningen. Het is dan ook riskant om zich als onderzoeksrechter te begeven op Twitter en daar mee aan te schuiven aan de grootste toog van de wereld. Ook onderzoeksrechter Annemie Serlippens begeeft zich op het tendentieuze Twitter en uit een aantal tweets die ze likete, zou haar vooringenomenheid blijken ten aanzien van Dries Van Langenhove.

Serlippens zit sinds 2018 als onderzoeksrechter op de zaak van Van Langenhove die verdacht wordt van het “aanzetten tot discriminatie, segregatie, haat of geweld”.

De advocaat van Van Langenhove, Joos Bosquet, heeft nu een tien pagina’s tellend verzoekschrift tot wraking ingediend, waarin screenshots zitten van verschillende tweets die door Serlippens geliket zouden zijn.

Eén daarvan is het korte gedicht Van Theo’s en Driezen dat Stijn De Paepe maakte voor De Morgen. In een tweet van 19 mei 2019 staat onder meer “Waar ranzig normaal wordt, fascistisch banaal wordt”, wat door Serlippens zou geliket zijn. Van Langenhoves advocaat schrijft in het verzoekschrift dat de onderzoeksrechter “door dit bericht te liken, stelt dat zijn cliënt ranzig en fascistisch is”.

Het kamp Van Langenhove spreekt over een “grote mate van vijandigheid” ten aanzien van Van Langenhove. “Door dergelijke uitlatingen wekt de onderzoeksrechter de indruk dat zij niet geschikt is om te oordelen met de nodige sereniteit, onafhankelijkheid en onpartijdigheid”, aldus advocaat Bosquet.

Opmerkelijk is dat de bewuste likes niet meer terug te vinden zijn. De screenshots moeten dus al langer geleden zijn gemaakt.

Het is het tweede wrakingsverzoek tegen Serlippens op korte tijd. Enkele weken geleden werd ze met succes gewraakt door Hans Rieder, de advocaat van de vroegere Optima-topman Jeroen Piqueur.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More