Drie jaar later: het volgende migratiepact ligt al op tafel

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

De 27 Europese lidstaten gaan nog eens rond de tafel zitten voor hun favoriete onderwerp: het migratiepact. Maar de kans dat er iets constructiefs uit de bus komt is klein. Men probeert nu het dossier op te splitsen, in de hoop dat kleine succesjes iets groters in gang steken, maar veel geloof hecht niemand daaraan. Behalve dan misschien Sammy Mahdi (CD&V), de Belgische Staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Ondertussen is het bijna drie jaar geleden dat N-VA de stekker uit de federale regering trok omdat ze het migratiepact niet mee wilden ondertekenen. Het feit dat ze het eerst mee hadden goedgekeurd was daarbij een detail.

Er was toen eventjes heel veel om te doen, maar verdween daarna compleet van de agenda. Waarom? Heel eenvoudig: het was een niet-bindend verdrag, en er kwam dus bijzonder weinig van in huis. 

Een typisch VN-verdrag dus. Veel mooie woorden, rechtschapen principes, maar absoluut geen afdwingbaarheid. Een kans voor politici om handjes te schudden en te lachen voor de camera, goed wetende dat het dode letter zal blijven.

Vandaar dat een belangrijk deel van het laatste EU-vijfjarenplan (2019-2024) aan migratie gewijd werd. De Europese leiders zagen dat er anders toch niets van zou komen, en dat we in de EU echt wel een gemeenschappelijk beleid nodig hebben.
We hadden bij de Syrische vluchtelingencrisis immers al gezien hoe scheef het loopt als er geen coherent plan klaar ligt.

Maar goed, je voelt hem al komen zeker? Ook binnen de Europese Unie blijkt het vooralsnog onmogelijk om tot een duidelijke, bindende overeenkomst te komen. 

Nu wordt het plan dus opnieuw ter discussie op tafel gelegd, en deze keer gaat men het proberen door ‘het pact op te splitsen’. De redenering is dat als ze bij één deel van het onderwerp vooruitgang boeken, dat de rest ook wel in gang zal zetten. Alsof het een bevalling betreft: het hoofdje is moeilijk, maar eens dat gelukt is floept de rest er wel achteraan. 

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More