Dreigt crisis voor Europa?

Nadat zowel Polen als Hongarije de afgelopen week weigerde om hun fiat te geven voor de goedkeuring van Europese subsidies, lijkt de situatie met de dag erger te worden.  

Respect voor de rechtsstaat: een regel die de Europese Unie hoog in het vaandel draagt. Helaas nemen zowel Polen als Hongarije het niet zo nauw met deze voorwaarden

Nu stelt de tandem niet enkel zijn veto, maar verbinden ze ook hun lot aan elkaar. Na een bezoekje van de Poolse premier Morawiecki aan zijn Hongaarse collega Orbán beslisten beide heren om geen enkel voorstel te aanvaarden waar de ander niet mee instemt.

Dat is jammer voor de EU, die erop hoopte dat Polen uit financiële noodzaak toch zou toehappen. Het land kan immers over 130 miljard aan subsidies kan beschikken. Om het ganse bedrag van bijna 1.800 miljard euro vrij te maken zal iedereen moeten instemmen, en de EU zal dus naar alle waarschijnlijkheid vanaf 1 januari moeten terugvallen op een noodbegroting.

De EU wil nog een laatste keer alles uit de kast halen om tot een compromis te komen en schakelt daarvoor onder meer Angela Merkel in. Komt dat er niet, dan gaat Europa over op een noodbegroting met 30 procent van het volledige bedrag.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More