Dossier onderzoeksrechter wijst op belangrijk detail bij Bende van Nijvel

Zaterdag 17 september 1983 rond 1 uur 25 ‘s nachts in Nijvel. Aan de Brusselsesteenweg nr 170 rijdt een witte Mercedes het benzinestation DATS van het grootwarenhuis Colruyt in Nijvel op. Aan het stuur zit Jacques Fourez. Naast hem Elise Dewit.

Op hetzelfde ogenblik zijn meerdere daders een diefstal aan het plegen in het grootwarenhuis Colruyt. Met een gasbrander maken de daders een opening in de toegangsdeur aan de achterzijde van de winkel. Het alarmsysteem treedt in werking en een rijkswachtpatrouille komt ter plaatse. Bij hun aankomst worden de rijkswachters onmiddellijk onder vuur genomen door verschillende daders met een Riot Gun en vuurwapens van verschillende kalibers.

Tijdens het vuurgevecht komt een van de rijkswachters om het leven, een tweede rijkswachter wordt voor dood achtergelaten. Wanneer de politieversterking ter plaatse komt, ontdekken ze hun collega’s, maar ook twee levenloze lichamen, verborgen achter een rij winkelwagentjes. Het zijn de lijken van het koppel Fourez-Dewit, dat met hun Mercedes naar het benzinestation Dats op de parking van het grootwarenhuis Colruyt zou gekomen zijn om er te tanken. Het gebruikte voertuig van het koppel werd niet ter plaatse teruggevonden omdat de daders ermee op de vlucht waren

De merkwaardige buit: 40 pakken koffie maragogype van 500 gram, 10 pakken koffie maragogype van 2,5 kilo, 5 kruiken maïsolie van 5 liter, 5 kruiken arachideolie van 5 liter en pralines.

Uit het dossier van onderzoeksrechter Guy Wezel van februari 1984 blijkt een merkwaardig element. Fourez werd eerst onder vuur genomen toen hij aan het tanken was. Het vuurwapen: een pistool kal. 7,65 mm. De dader komt vervolgens ter plaatse en maakt de heer Fourez af met een kogel in het rechteroog. Mevrouw Dewit wordt eveneens afgemaakt met diverse kogels 22 LR.

De lijken van Fourez en Dewit worden vervolgens verplaatst richting Colruyt. Er worden dan nog drie schoten 22 LR afgevuurd op het lichaam van Fourez. Twee kogels treffen de al overleden man in het linkerdeel van het gezicht. Het kadaver van Fourez wordt vervolgens nog eens verplaatst naar de plaats waar het later gevonden zal worden.

De Bende van Nijvel heeft daar zijn mythische naam gekregen. Rest de belangrijke vraag waarom door een lid van de Bende van Nijvel drie maal gevuurd zou worden op het hoofd van de ondertussen overleden Fourez. Waren Fourez en Dewit dan toch geen toevallige passanten aan dat warenhuis van de Colruyt?


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More