Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Door kikker opgegeten kevertje ontsnapt via achterpoortje (video)

Gert B. - 13-08-2020

Nooit gedacht dat bij temperaturen van 33 graden Celsius, terwijl het zweet van ons voorhoofd druipt, we gingen schrijven over de aars van een kikker.

De hittegolf doet dus wat met je. Onder het mom van 'laten we het eens lekker luchtig houden' volgt hier een interessante studie, die je hier grondig kan bestuderen. Kort samengevat zijn wetenschappers aan de Kobe Universiteit in Japan tot volgende conclusie gekomen:

Hoe klein en nietig een leven ook is, het zal altijd een manier proberen te zoeken om te overleven. In het geval van onderstaande kever, kunnen we wel degelijk spreken over een euhm... nooduitgang wanneer de nood het hoogst is. Uit de studie blijkt dus dat niet altijd einde verhaal is wanneer een kikker een insect opeet.

Dit geldt tenminste voor de waterkeversoort Regimbartia attenuata. En de waterkikker Pelophylax nigromaculatus kan het beamen, want hij voelde na het inslikken dat er meteen stront aan de knikker was. Want na 105 minuten kwam het kevertje via de anus van de kikker naar buiten en op zoek naar de dichtstbijzijnde deodorant. Springlevend, alsof hij net niet bijna twee uur in het maag-darmstelsel van een roofdier had doorgebracht.

De Japanners herhaalden het experiment meerdere keren en maar liefst 90 procent van de ingeslikte kevers kroop binnen de zes uur na het eten naar buiten. Fixeerde de onderzoeker echter de pootjes van de insecten met was, dan stierven ze allemaal. Hetgeen betekent dat de kevers niet passief het darmkanaal van de kikker verlaten, maar actief door middel van hun bewegende pootjes te gebruiken.

Veel kikkers hebben geen tanden en kunnen hun prooi niet doden voordat ze deze inslikken. De kikker houdt de inwendige sluitspier van de anus aangespannen als hij niet aan het poepen is. De kleine kevers kunnen zich dus niet door het poepgat wurmen zonder dat de kikker de sluitspier ontspant. Om dit te bevorderen, probeert de waterkever de darm van de kikker stimuleren, om zo licht aan het einde van de tunnel te zien.

"Mama, ik wil later wetenschapper worden." "Waarom, zoon?". "Wel, om kevers uit de aars van Plons de gekke kikker te zien kruipen."

Wetenschap, we zijn er zot van.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=oWkI8u5JdWw&feature=emb_logo

 

 
 
Kikker Kever Aars

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken