Door de pandemie gebruiken we het bed vaak alleen nog maar om te slapen

De goesting verdwijnt, relatietherapeuten doen gouden zaken.

Corona stelt relaties op de proef. Niet alleen in de klassieke betekenis van het woord tussen koppels onderling, maar ook de sociale contacten tout court. De coronamaatregelen hebben ons geïsoleerd van de vriendenkring, de sportclub en vereniging. We geven een elleboog in plaats van een hand, de drie kussen zijn verboden. Na een jaar laat dat sporen na.

Een team wetenschappers aan de Universiteit Gent heeft een onderzoek gedaan bij zo’n 1.700 Belgen naar hun (ingeperkte) activiteiten. “Corona is zeker niet de grote gelijkmaker geworden, ook geen survival of the fittest maar veeleer een survival of the most creative”, zegt professor in de gezondheidswetenschappen Dominique Van de Velde in ‘Het Nieuwsblad’. De wetenschappers stellen vereenzaming vast. De vriendenkring is uitgedund en we werden verplicht om te gaan selecteren. “Ook na trauma’s zie je dat mensen prioriteiten gaan stellen en voor een beperkt aantal vrienden kiezen. Maar mensen hebben graag wisselende contacten, dus die ruimere kring kan zeker terugkomen”, aldus de professor. De Vlaming koest een hevig verlangen naar het café. Het terrasje en ‘den toog’ staan bovenaan menig verlanglijstje.

Ook binnen onze eigen vier muren – waartoe we door corona veroordeeld zijn – is een en ander gaan bewegen. Koppels zijn onder druk komen te staan en de seksdrive is gedaald. In de studie van de UGent gaf ongeveer de helft van de bevraagden aan evenveel tijd te besteden aan seksualiteit, een op vier gaf aan daar minder tijd aan te besteden, 13 procent zei ermee gestopt te zijn. ‘Verandering van spijs, doet eten’, zegt het spreekwoord, maar van ‘veranderen’ komt niet veel meer in huis. Niet alleen de frequentie van partnerseks daalde, het pornogebruik vreemd genoeg ook. In de Belgische statistieken van Pornhub bijvoorbeeld, zag je vorig jaar in maart een plotselinge piek en nadien een afvlakking.

Maar er is ook goed nieuws. De behoefte aan seks is dan wel gedaald, de liefde wordt weer meer gewaardeerd. Al snijdt dat mes aan twee kanten. Mensen gaan het zich ook scherper realiseren als de liefde er niet is en dat ze eenzaam naast elkaar leven. Het aantal echtscheidingen is dan ook gestegen. Corona dwingt ons blijkbaar tot de keuze van alles of niet.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More