Doen wonderschoenen wereldrecords sneuvelen in de atletiek ? (video)

Wereldrecord Sifan Hassan op 10.000 meter al na twee dagen verbeterd door Ethiopische Gidey.

Nederland heeft amper twee dagen mogen genieten van het wereldrecord op de 10.000 meter voor vrouwen. Zondag, tijdens de FBK Games – in Hengelo – liep de Nederlandse Sifan Hassan voor eigen publike 29:06.82, bijna elf seconden onder het toenmalige wereldrecord van de Ethiopische Almaz Ayana. In datzelfde Hengelo kwamen de Ethiopiërs twee dagen later hun trials houden en Letesenbet Gidey was zowaar nog sneller en brengt het wereldrecord naar 29:01.03.

Maar, zit er een geurtje aan deze wereldrecords? De nieuwe schoenen zouden een winst van een dikke seconde per kilometer opleveren, dus een dikke tien seconden op een 10.000 meter. De nieuwe technologie zou zo spectaculair zij dat de wereldatletiekbond beperkingen oplegt. De schoenen waarmee Hassan liep, zijn alvast in beslag genomen om na te gaan of ze niet gesjoemeld heeft. Toen Hassan na haar wedstrijd op blote voeten de pers te woord stond in de mixed-zone, werd haar manager Sander Ogink in het FBK stadion aangesproken door een jurylid. Hij had haar spikes van het type Dragonfly van Nike bij zich. Het jurylid maakte foto’s van de schoenen en schreef informatie op van het type. Ze zijn nu onderweg naar het laboratorium in Zweden.

Volgens nieuwe regels van de wereldatletiekbond is voor baanwedstrijden op afstanden vanaf 800 meter een maximale zooldikte toegestaan van 25 millimeter. Er mag één carbonplaat in de zool zitten. De spikes mogen niet langer zijn dan 9 millimeter en niet dikker dan 4 millimeter. Prototypes zijn verboden. Er mogen ook geen kleine aanpassingen gemaakt worden zodat de schoenen beter (of sneller) lopen.

Schoendoping, of is het Nederlandse gewoon een magische plek?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More