Belastingbetaler geeft dochter koning Filip weldra 2.500 euro per dag

Katsjieng, lang leve de dotaties!

Of ze op kunstmatige wijze werd verwekt of in de koninklijke bedstee – of, wie weet, op de keukentafel – weten we niet, maar feit is: koning Filip en zijn eega Mathilde hebben een dochter. “Het is een vrouwtje”: met die gevleugelde woorden kondigde Filip het meisje aan op 25 oktober 2001.

25 oktober 2001: dat betekent dat prinses Elisabeth dit jaar meerderjarig wordt. Daar hoort natuurlijk een feestje bij.

Maar ook een heleboel geld. Prinses Elizabeth is namelijk de oudste en dus kroonprinses. Ze heeft bijgevolg recht op een dotatie. Haar twee jongere broers, prins Gabriël en prins Emmanuel, zullen noppes krijgen wanneer ze achttien worden en hun boterham zelf moeten verdienen.

Hoeveel die dotatie zal bedragen is nog een geheim, maar royaltywatcher Thierry Debels meent het al te weten. Hij peinst namelijk dat ze recht heeft op evenveel dan de gepensioneerde koning Albert, zo’n 900.000 euro per jaar dus.

Wat neerkomt op een kleine 2.500 euro per dag: mooi meegenomen voor een jongedame die van plan is om nog enige tijd te studeren – en dus nog geen poot heeft uitgestoken.

Of om het met de woorden van Debels te zeggen: “2.500 euro per dag, voor een meisje dat nog studeert. Wie durft hier een debat over openen?”

Voor de volledigheid snorden we ook eens op wie nu eigenlijk wat krijgt. Voor 2019 bedragen de dotaties:

– Koning Filip: 12.267.000 euro
– Koning Albert II: 961.000 euro
– Prinses Astrid: 334.000 euro
– Prins Laurent: 320.000 euro

Als we daar de plusminus 900.000 van prinses Elisabeth bijtellen, dan komen we in totaal op ongeveer 15 miljoen euro per jaar.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More