DJ Netsky smeekt op zijn blote knieën om vergiffenis

‘Oeioei, straks ben ik niet meer populair.’

Plaatjes draaien kan schadelijke gevolgen hebben voor je zelfbeeld. Goed dertig jaar geleden zouden ze je voor gek verklaren als je zou zeggen dat DJ’s – die wat aan knopjes staan friemelen – supersterren zouden worden. Vanaf een bepaalde leeftijd zal je het fenomeen van de superster-dj wellicht ook nooit begrijpen. Maar dat zal de jongens en meisjes die op het podium hun boenkeboenk uitsturen over een huppelend publiek een worst wezen. Zij kopen een huis met één enkele variatie op één muzikale zin.

Eén van die supersterren is ‘Netsky’, een cultuurgod uit Edegem, die zichzelf vernoemde naar een computervirus dat in de periode wanneer hij muziek begon te maken vrij actief was. Zijn echte naam is Boris Daenen, maar met zo’n naam kruip je natuurlijk niet achter de knopjes. Boris reist de wereld rond op zoek naar plekken waar het coronavirus wordt genegeerd en waar het publiek nog lustig snuivend en slikkend de handjes in de lucht mag steken op zijn creaties. Boris boert lang niet slecht, maar maakte een vervelende uitschuiver door zijn mening te geven over de Haka. De Haka is een ceremoniële dans van de Maori’s die bijvoorbeeld wordt uitgevoerd door de rugbyspelers van Nieuw-Zeeland.

Nuja, een mening was het niet echt, hij lachte de ceremonie vierkant uit. Vrolijke Boris bekeek zo’n rugbymatch met een paar vrienden tijdens de America’s Cup. Zij besloten om de dans – en bijhorende gezichtsuitdrukkingen – na te doen. Boris legde alles vast op video en postte het filmpje vervolgens op het internet. 

Het protest oversteeg de sociale media – waar Boris er flink van langs kreeg – en kwam tot in het Nieuw-Zeelandse parlement terecht. Het Nieuw-Zeelandse parlementslid Debbie Ngarewa-Packer noemde het filmpje “schandelijk”.

“Ik schaam mezelf”, schrijft Netsky nu op Twitter. “Ik heb duidelijk nog veel te leren. Ik moet bijleren over culturele toe-eigening en ik ben vastberaden om dat ook te doen. Ik bied mijn excuses aan bij iedereen die ik beledigd heb.” Alle filmpjes zijn intussen offline gehaald. De vrienden van Boris zitten zo met de poepers dat ze hun sociale media verwijderd hebben.


DJ’s laten zich doorgaans niet in met politiek en hebben er geen probleem mee om zich in schurkenstaten met oliedollars te laten betalen voor een feestje. Vreemd dat een akkefietje plots tot een politiek correcte attitude leidt.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More