Dit zijn de tien duurste strips ooit (foto’s)

Op gebied van strips was het vroeger Suske en Wiske, Jommeke en Nero wat de klok sloeg in Vlaanderen. Rare figuren als Spider-Man, The Hulk of Iron Man waren enkel weggelegd voor de excentriekelingen op de speelplaats.

Tussen 1979 en 2007 publiceerde Juniorpress strips van Marvel Comics in het Nederlands. Onder de naam Baldakijn Boeken gaf Juniorpress in de jaren tachtig en negentig strips van DC Comics uit.  Bij de uitgeverij zijn meer dan honderd verschillende uitgaven verschenen. Vaak gaat het daarbij om eenmalige uitgaven of kortlopende reeksen, maar een aantal series bleef lang bestaan en bereikte soms meer dan honderd nummers, zoals Web van Spiderman, De  Vergelders en De X-Mannen. Comics die destijds nooit echt aansloegen bij het merendeel van de striplezende Vlaamse jeugd.

Comic-fanaten vormden namelijk in de jaren tachtig een underground cultuur, waar de mainstream met een schuin oog naar keek. De stripverhalen over toen nog onbekende superhelden waren ook moeilijk verkrijgbaar, in tegenstelling tot de typische Vlaamse strips.

Maar dat veranderde allemaal sinds de komst en succes van de superheldenfilms in de bioscoop. Comics werden opeens een stuk toegankelijker.  En doordat nog steeds films worden gemaakt over oude comic helden, blijven er mensen bijkomen die comics gaan lezen. Opeens ben je geen nerd meer wanneer je zomaar eventjes de tien machtigste Marvel-superschurken kunt opsommen zonder na te denken.

Heb je toevallig nog oude naar Nederlandse vertaalde comics liggen, kan je altijd eens een poging wagen om ze online aan de man te brengen. Zo is de Nederlandse onlineveilingsite Catawiki gespecialiseerd in het verkopen van zeldzame comics. Het is dé online catalogus voor en door stripverzamelaars.

Maar mocht je in het bezit zijn van één van onderstaande Amerikaanse strips, ben je financieel gezien een stuk beter af.

10. SUSPENSE COMICS NO. 3 – WAARDE : 173.000 Euro

De derde editie van Suspense Comics bestaan uit korte horrorverhaaltjes en is de duurste comic ooit verkocht zonder dat er ooit een superheld in te pas kwam. De reden hiervoor was de schokkende cover. Althans toch in het jaar 1944, toen de comic werd uitgebracht. Een jongedame die op het punt staat vermoord te worden door een bende Klu Klux Klan-achtige figuren bedekt met nazi-symbolen. De cover was zo controversieel dat winkels weigerden de strip te verkopen, waardoor deze nu ook zo zeldzaam is geworden. 

9. ALL AMERICAN COMICS NO. 16 – WAARDE: 177.000 Euro

Deze strip uit 1940 is zo bijzonder omdat die het ontstaan weergeeft van niemand minder dan de Green Lantern. Het eerste personage met deze naam werd dus bedacht door Bill Finger en Martin Nodell. In de loop der jaren hebben meerdere personen de rol van de Green Lantern op zich genomen. De bekendste is Hal Jordan, bedacht door John Broome en Gil Kane. Voor de niet-kenners onder ons: deze superheld heeft niet als kracht een groene lantaarnpaal in zijn broek, maar eerder een magische ring om het universum te beschermen. Van de bewuste comic bestaan er nog maar vijftig exemplaren.

8. THE INCREDIBLE HULK NO. 1 – WAARDE: 320.000 Euro

Wij hebben Maggie De Block, de Amerikanen hebben de Hulk. Niet te geloven dat je in 1962 maar amper een paar eurocent betaalde voor deze strip. En nee, er is niks mis met je beeldscherm, de Hulk was in zijn allereerste comic niet groen, maar grijs. Bedenker Stan Lee koos voor grijs om associaties met etnische groepen te vermijden, maar hij was niet tevreden met de manier waarop de kleur uit de printer kwam. Vanaf deel 2 was de Hulk dan ook groen, een wonderlijke verandering die in het verhaal aanvankelijk niet uitgelegd werd. Maar niet alleen de kleur, ook het gezicht van de Hulk is in de loop der jaren veel veranderd. Leuk weetje: toen de Hulk zijn intrede maakte in onze contreien, werd zijn naam vertaald naar ‘de rauwe bonk’ in plaats van de Hulk.

7. MARVEL COMICS NO. 1 – WAARDE: 395.000 Euro

Tegenwoordig is Marvel heer en meester op gebied van elk aspect in onze popcultuur, maar ook deze gigant moest ergens beginnen. En dat was in 1939, ver voor de tijd dat Spider-Man, X-Men en The Hulk ten tonele kwamen. Maar in hun eerste strip maakten we wel al meteen kennis met een superheld die de voorloper was van Johnny Storm uit de Fantastic Four, namelijk de menselijke toorts.  De Human Torch was eigenlijk een androïde gecreëerd door een wetenschapper. Hij beschikte over de gave om zichzelf geheel te omgeven met vuur en vuur te manipuleren. Hij werd eerst neergezet als een sciencefictionmonster, maar werd al snel een held.

6. TALES OF SUSPENSE NO. 39 – WAARDE: 330.000 Euro

Iron Man werd een lange tijd beschouw als tweederangs superheld, maar het was pas vanaf 2008 toen hij zijn eigen film kreeg dat het personage opeens megapopulair werd. Opeens was het harnas van de charmante Tony Stark overal te zien. De film betekende ook meteen de start van het Marvel Cinematic Universum zoals wij het kennen. Geen wonder dat zijn debuuteditie voor zoveel poen in 2012 geveild werd.  Maar net niet genoeg om het stulpje van Tony Stark te kopen.

5. UNCANNY X-MEN NO. 1 – WAARDE: 435.000 Euro

In datzelfde jaar ging ook de allereerste comic van de X-mannen over de toonbank voor bijna een half miljoen euro. De strip uit 1963 haalde dan ook een 9,8 op 10 op de CGC-schaal. Dit is een hulpmiddel bij het bepalen van de staat van de comic

In deze strip maakt de wereld kennis met Cyclops, Beast en Magneto. Het zou pas een dikke tien jaar duren eer de populairste X-man, Wolverine, het team volledig maakt.

4. ALL STAR COMICS NO. 8 – WAARDE: 826.000 Euro

Eindelijk tijd voor wat vrouwelijk geweld. De filmWonder Woman was in 2017 niet te stoppen. De film, met actrice Gal Gadot in de hoofdrol en geregisseerd door Patty Jenkins, is niet alleen de succesvolste film van het DC Extended Universe, maar van alle verfilmde superhelden origin stories  ook de meest winstgevende ooit. Het personage werd opeens terug zo populair, dat er datzelfde jaar een superfan maar liefst 826.000 euro bood op een comic op eBay met daarin het allereerste optreden van de superheldin met het gouden zweepje.

Ze debuteerde in oktober 1941 als Amerikaanse stripheldin: een door haar koningin-moeder Hippolyta uit klei geschapen en door Griekse goden van bovennatuurlijke krachten voorziene mythische Amazone, die de strijd aangaat met de nazi’s. Net als haar iets oudere collega’s Superman (1938), Batman (1939) en Captain America (1940), die ook in verzet kwamen tegen het Derde Rijk.

3. DETECTIVE COMICS NO. 27 – WAARDE: 882.000 Euro

De initialen “DC” uit DC Comics zijn afkomstig van de stripserie Detective Comics, een van de eerste en populairste stripseries uitgebracht door DC Comics. En raad eens wie ook een speurder is? Behalve misdaad bestrijden, loste hij in zijn allereerste optredens vooral mysteries op. Batman is niet de eerste superheld die opdook in de typisch Amerikaanse stripboeken, maar hij is wel veruit één van de meest iconische. De Dark Knight zorgt er immers al decennialang voor dat de fictieve stad Gotham veilig blijft.

Batman dook voor het eerst op in 1939, in Detective Comics #27Detective Comics was een anthologische reeks met steeds een eigenaardige detective in het middelpunt. Na het zeventwintigste nummer werd al snel duidelijk dat Batman de ster van de reeks werd. In 1940 kreeg het personage zijn eigen stripreeks, terwijl hij ook bleef opdagen in Detective Comics. Slechts honderd kopijen hebben de tand des tijds overleefd. 

Heb je er nog eentje liggen op de zolder? To the Batmobile… en verkopen die handel!

2. AMAZING FANTASY NO. 15 – WAARDE: 970.000 Euro

Deze webschieter is wellicht de meest geliefde superheld aller tijden. Je kinderen zijn zot van hem en zijn merchandising  gaande van onderbroeken tot lakens met Spider-Man erop spint garen alsof het niets is. Spider-Man zag in 1962 het licht in de comic Amazing Fantasy #15 en is het geesteskind van striplegende Stan Lee en tekenaar Steve Ditko. In dit korte verhaal van elf pagina’s maken we voor het eerst kennis met Peter Parker. Een slimme jongen die niet populair is bij zijn klasgenoten en dikwijls wordt gepest door Flash Thompson. Peter is wees en wordt liefdevol opgevoed door zijn oom Ben en tante May. 

Problemen en situaties dus waar iedereen zich mee kan inleven en hetgeen wat deze held zo populair maakte. Een privé-verzamelaar betaalde in 2011 maar liefst bijna een miljoen euro voor zijn eerste optreden. Je zou voor minder de muren opkruipen.

1. ACTION COMICS NO. 1 – WAARDE: 2.600.000 EURO

Als je ‘super’ in je naam hebt staan, dan is het ook te verwachten dat alles met superlatieven gebeurt. Ook de waarde van je allereerste optreden doen stijgen tot in de miljoenen.  Dit exemplaar wordt ook wel ‘de heilige graal’ onder de stripboeken genoemd. ‘Action Comics #1’ is een oud tekenwerk uit 1939 en een goede investering te noemen: volgens stripkenners wordt de waarde naar mate de tijd verstrijkt meer en meer. 

In 1933 had Siegel ’s nachts het idee voor de actieheld Superman. Hij beschreef dit als volgt: “Ik kwam uit bed en schreef één en ander op. Dan ging ik weer naar bed en bleef een paar uur liggen denken. Weer uit bed, meer notities. Dit ging zo de hele nacht door tot ik ’s ochtends een compleet script had.”

Die ochtend ging hij naar zijn vriend Joe Shuster, die meteen enthousiast was. Gezamenlijk gingen zij aan het werk. Hoewel de mannen ervan overtuigd waren dat zij een hit hadden, duurde het vijf jaar voordat het hen lukte om Superman gepubliceerd te krijgen. Het verhaal introduceert Superman en zijn alter ego Clark Kent, die samen met Lois Lane werkt bij de Daily Star Newspaper. Het eerste nummer verkocht goed. Ruim 200.000 stuks gingen over de toonbank, waar er nog zeer weinig van in  goede staat zijn overgebleven.

Je weet wat doen mocht je ooit de uitvinder worden van de eerst werkende teletijdmachine.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More