Dit zijn de strafste nucleaire explosies ooit (video’s)

De knotsgekke Kim Jong-un voert de ene proef na de andere uit met kernraketten en de wereld kijkt gespannen toe. Zo’n ding kan immers heel wat schade aanrichten. Dit zijn de vijf grootste nucleaire explosies ooit.

Op 16 juli 1945 wordt de eerste atoombom ooit tot explosie gebracht door de Amerikanen. Het is een test die plaatsvindt in de woestijn van New Mexico. De ontploffing ontwikkelt een kracht van 20 kiloton. Om hetzelfde effect met dynamiet te verkrijgen, zou u zo’n 20.000 ton van het goedje nodig hebben. Een maand later krijgen de Japanse steden Nagasaki en Hiroshima een soortgelijke atoombom te slikken, met honderdduizenden doden als gevolg.

Tot nu toe – en laat ons hopen dat dit nog eventjes zo blijft – is Japan het enige land dat een atoombom te slikken kreeg. Wat niet wil zeggen dat er geen veel straffere exemplaren werden getest.

Castle Yankee

Na de Tweede Wereldoorlog zit de wereld niet stil in de ontwikkeling van kernwapens. In 1954 laten de Verenigde Staten de nucleaire bom Castle Yankee ontploffen bij het Bikini-Atol in de Stille Oceaan. Er komt een energetische kracht vrij van 13,5 megaton. De paddenstoelwolk die op de explosie volgt, heeft een hoogte van 56 kilometer en een diameter van 160 kilometer. Mexico City, een slordige 11.000 kilometer verderop, krijgt radioactieve neerslag over zich heen.

Castle Bravo

Een goede maand later, op 1 maart 1954, droppen de Verenigde Staten op dezelfde plaats een thermonucleaire waterstofbom. Er komt een kracht van 15 megaton vrij. Het resultaat? Een krater van 75 meter diep en een diameter van twee kilometer.

Een gebied van zo’n 7.000 kilometer krijgt radioactieve neerslag te verwerken. Duizenden mensen die op nabijgelegen eilanden wonen, krijgen ernstige gezondheidsproblemen.

173, 174 en 147

Na de proef met Castle Bravo en de ontelbare onschuldige slachtoffers protesteert de wereld tegen het testen van atoomwapens. Maar in de Sovjetunie trekken ze zich daar geen bal van aan. Zij droppen in 1962 op Nova Zembla drie bommen die elk een kracht van 20 megaton veroorzaken.

219

Natuurlijk kan het nog straffer. Op 24 december 1962 droppen de Russen ‘219’ op Nova Zembla. Dat resulteert in een ontploffing met een kracht van 24,2 megaton. De Russen geven niet veel informatie over de tests vrij. Specialisten berekenen wel dat zo’n ontploffing 43 kilometer verder nog steeds derdegraads brandwonden veroorzaakt.

Tsar Bomba

De bom der bommen ontplofte echter een jaar eerder. Op 30 oktober 1961 lieten de Sovjets Tsar Bomba ontploffen, die meteen de meest krachtige nucleaire explosie ooit veroorzaakte. Tsar Bomba liet een energiewaarde van maar liefst 50 megaton optekenen. In Finland, zo’n achthonderd kilometer verderop, sneuvelden er ruiten door de veroorzaakte schokgolf.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More