Dit zijn de oudste kroegen ter wereld

Voor zover we weten toch.

Gisteren toonden we al aan waar je de meeste dronkenlappen ter wereld kan terugvinden. Ierland en het Verenigd Koninkrijk moeten er nochtans niet veel voor onderdoen. Op de lappen gaan is ook daar een eeuwenoude traditie, die ze er graag in ere houden. Want je vindt er de oudste kroegen ter wereld terug.

Ye Olde Man & Scythe

In Bolton, een stad in het Engelse graafschap Greater Manchester, kan je bier achterover slaan in een kroeg die dateert uit het jaar 1251. Het kan zijn dat Ye Olde Man & Scythe zelfs nog ouder is, maar de vroegste referenties naar dit café werden teruggevonden in een charter uit dat jaar.

De kroeg werd minstens één keer, in 1636, gerestaureerd. Het keldergewelf is de enige overgebleven ruimte waarvan de originele structuur behouden werd. De voorgevel werd in de twintigste eeuw nog gerenoveerd. Toch is er heel wat geschiedenis aan verbonden. Zo gaat het verhaal dat een zekere Graaf van Derby net voor de deur van de kroeg onthoofd werd, toen een bende cavaliers tijdens de Engelse burgeroorlog de stad bestormden. Zo’n 1.600 mensen werden er die dag in Bolton om het leven gebracht.

Brazen Head

Dit café uit 1198 maakte ooit deel uit van een koetshuis en is te vinden in de Ierse stad Dublin. Brazen head werd door veel bekende Ierse schrijvers gefrequenteerd, zoals James Joyce, Jonathan Swift, Robert Emmet en Brendan Behan. De kroeg is gevuld met vele antiquiteiten, zoals artefacten en decoratie uit lang vervlogen tijden, en staat bekend om de traditionele Ierse livemuziek die er gespeeld wordt.

Sommige critici betwisten echter de openingsdatum van dit café en denken dat die eerder in de 17de of 18de eeuw ligt.

Ye Olde Trip to Jerusalem

Het woord trip wordt hier niet gebruikt om een reis aan te duiden, maar geeft een break of rustpauze aan. De kroeg heeft zijn naam te danken aan de kruistochten die in de twaalfde eeuw vanuit Groot-Brittannië naar Jeruzalem ondernomen werden. Veel kruisvaarders hielden hier even halt om er op adem te komen bij een frisse pint.

Het eeuwenoude café bevindt zich in Nottingham, Engeland, en werd in 1189 gebouwd bovenop een netwerk van grotten, die in de elfde eeuw reeds dienst deden als brouwerij.

The Bingley Arms

Volgens het Guinness Book of World Records is dit het oudste café van Groot-Brittannië. The Bingley Arms werd volgens officiële documenten in het jaar 953 opgetrokken, maar er is bewijs dat de kroeg zelfs al in het jaar 905 bestond.

Oorspronkelijk heette deze bar de Priest Inn, aangezien ze op de weg tussen twee grote abdijen gelegen was. Veel vermoeide monniken kwamen er een drankje en een maaltijd nuttigen of verbleven er zelfs een nacht op hun reis naar één van beide abdijen. The Bingley Arms is vandaag de dag nog steeds een traditionele pub en het gebouw verkeert nog bijna volledig in originele staat. Zelfs de Hollandse verbrandingsoven die gebruikt werd om brood in te bakken, bleef behouden.

Sean’s Bar

Archeologische vondsten bewijzen dat deze kroeg de alleroudste ter wereld is. De muren van Sean’s Bar werden in het jaar 900 opgebouwd in het kleine stadje Athlone in Ierland. Er werden zelfs documenten teruggevonden met de namen van alle eigenaren die het café sinds de tiende eeuw hebben uitgebaat.

Vandaag de dag hangen er nog verschillende eeuwenoude snuisterijen aan de wanden van het café en word je er getrakteerd op live muziek. Ook het certificaat van het Guinness Book of World Records, dat het verhaal bevestigt, valt er te bewonderen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More