Dit zijn de groenste auto’s die op onze aardkloot rondrijden

Het Duitse ADAC voert nogal wat tests uit. Eerder deze week brachten we al welke auto’s die volgens hen niet te stelen vallen, dit keer gingen ze na welke auto’s nu eigenlijk echt het meest milieuvriendelijk zijn.

Daarbij gingen ze niet voort op de theoretische cijfers die de fabrikanten opgeven, maar testten ze een hele resem auto’s uit op de openbare weg. Ze kijken naar zaken als reëel verbruik, CO2-, koolmonoxide- en koolwaterstof-uitstoot.

Nu zal je denken: alle elektrische auto’s behalen de maximale score, want die uitstoot is noppes. Maar toch niet helemaal: ook hun reëel stroomverbruik werd opgetekend en aan de hand daarvan, werd de CO2 berekend die in de lucht gestoten wordt voor het produceren van die elektriciteit.

Eigenlijk is het dan nog niet helemaal juist, want het fabriceren van een elektrische auto – en dan vooral de batterijen natuurlijk – heeft een veel grotere ecologische voetafdruk dan de productie van een auto met een verbrandingsmotor, maar soit.

De meest vieze jongen van de klas bleek de SsangYong Rexton 2.2 diesel. Die stoot maar liefst 300 g/km CO2 de lucht in. Zonder zwanzen: Dan is een Chevrolet Camaro met een dikke 6.2 V8 zoals die van ‘Timtation’ nog vriendelijker voor Moeder Natuur. Nog straf: twee wagens met een koffiemolen in het vooronder – de Fiat 500X 1.4 MultiAir en de Jeep Compass 1.4 MultiAir – deden het ook bijzonder slecht.

Maar goed. Over naar de properste jongens van de klas nu. Er zitten dubbele nummers tussen, omdat sommige auto’s evenveel punten scoorden.

10. VW Up! GTI (82 punten)

Image 1 of 13

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More